Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-1°C
NED.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Kravji bal ter Praznik sira in vina sta tukaj!

Turistično društvo Bohinj v nedeljo, 20. septembra, na prireditvenem prostoru pod Pršivcem v Ukancu pripravlja tradicionalni, že 59. Kravji bal v Bohinju, ki bo tudi letos prav poseben, saj bo v soboto, 19. septembra, na sporedu Praznik sira in vina.
Kravji bal

je najstarejša prireditev, ki je bila do petdesetih let prejšnjega stoletja predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. Na prireditvi sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo "basengo" - vse kar potrebujejo za izdelavo sira in druge stvari, ki so potrebne za življenje na planini. Živino bodo prigonili ob 13.00 uri,ko bodo v sprevodu tudi vsi nastopajoči letošnjega Kravjega bala.

 

V Bohinju bo veselo na tradicionalnem Kravjem balu v nedeljo, 20. septembra ob 10.00 uri na prireditvenem prostoru v Ukancu. V bogatem spremljevalnem programu bodo nastopili: odrasla in otroška Folklorna skupina Bohinj, Folklorna skupina KUD Triglav Srednja vas, Folklorna skupina iz Hrvaške, Godba Bohinj, Brkinska godba 2000, citrar Dejan Praprotnik, plesna skupina Tince. Za celodnevno zabavo bo skrbel ansambel Alfi Nipič in njegovi muzikantje.

 

Praznik sira in vina

 

V Bohinjski Bistrici, točneje v Dvorani Danica bo v soboto, 19. septembra, od 12. ure dalje potekal Praznik sira in vina, na katerem se bodo predstavili slovenski sirarji in vinarji. Ob degustacijah sira in vina, bodo na voljo tudi specialitete s sirom in mlečnimi izdelki, ki jih bodo pripravljali priznani bohinjski gostinci. Za najmlajše bomo imeli otroške delavnice, obiskala jih bo tudi Kravica Fejstka. Ob 12. uri bo praznik otvorila Godba Bohinj. Ob 18.00 uri se prične zabavni del s TV Veseljak ki bo trajal do polnoči, nastopajo pa trije ansambli

 

Bohinj je že dolga leta priznan po svojem siru in tudi tradicionalni prireditvi Kravji bal. Namen praznika sira je še povečati prepoznavnost Bohinja po svojih dobrotah. V lokalnih gostilnah ali visoko v planinah, sir bo vedno nosil dober glas daleč naokrog. V Bohinju želimo ponuditi obiskovalcem dvodnevni dogodek, ki je odlična priložnost za gurmanski vikend oddih.

 

Siri, jedi in vino bodo na voljo za degustacije, na prodaj pa bodo tudi izdelki iz redne prodaje sirarjev in vinarjev. Gostinci bodo poskrbeli za specialitete, ki vsebujejo sir in ostale mlečne dobrote.

 

 

Oglejte si tudi