Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-1°C
NED.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Dogajanje v Centru TNP Bohinj

V Centru TNP Bohinj bomo celo leto vsak mesec en petkov večer namenili spoznavanju in raziskovanju, pa tudi občudovanju vode v vseh njenih oblikah.
Januarski petkov večer je bil posvečen pitni vodi in preskrbi z njo v Julijskih Alpah – s poudarkom na Bohinju. Sogovorniki so bili dr. Mihael Brenčič z Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Ciril Strgar, vodja Režijskega obrata Občine Bohinj, Janez Bizjak, nekdanji direktor JZ TNP in velik poznavalec alpskega prostora, ter Davorin Koren, sodelavec razvojnega oddelka strokovne službe TNP.

Julijske Alpe so karbonatne oz. apnenčaste, kar je za preskrbo z vodo velika sreča. Voda namreč s površja hitro ponikne in se shranjuje v podzemnih sistemih, medtem ko v Zahodnih Alpah, ki so pretežno granitne, oddteče po površju. Značilnost Julijskih Alp, da so dober rezervoar vode, zna biti vedno bolj pomembna. Podnebne spremembe, ki se kažejo tudi v ekstremnih vremenskih pojavih, kot so obilne padavine v zelo kratkem času, suhe zime brez snega ipd., lahko marsikje ogrozijo preskrbo s pitno vodo.

Ciril Strgar je predstavil, kako Režijski obrat Občine Bohinj skrbi za kakovost vode v omrežju, katera in kakšna so zajetja, ki oskrbujejo bohinjska naselja, in kaj lahko ogroža kvaliteto pitne vode. Na vseh zajetjih Režijskega obrata pripravljajo pitno vodo s pomočjo UV dezinfekcije, s čimer zagotavljajo zdravstveno ustrezno pitno vodo. Vsi sogovorniki so se strinjali, da smo za kvaliteto vode, ki jo pijemo, odgovorni vsi, še posebej na občutljivem kraškem svetu Julijskih Alp, kjer se to, kar se dogaja zgoraj na površju, pije v vodi, ki priteče na površje od spodaj.

 

Februarja Center TNP Bohinj vabi na pestro dogajanje

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja, vas ob 19.30 uri vabimo na Koncert zlatih slovenskih popevk. V sobi z razgledom Centra TNP Bohinj bo Klemen Torkar, magister akademski glasbenik in pevec, s pianistko Mojco Prus pustvaril najlepše pesmi iz zlate dobe slovenske popevke. Hkrati bomo odprli razstavo Miti in legende TNP, ki odkriva, kako je gorski svet povezan s človekom in kako se njun odnos odraža v bogastvu ljudskih mitov in legend. Med zimskimi počitnicami vabi Bohinjka staro in mlado na počitniške delavnice, pa tudi na Vogel na opazovanje nočnega neba in na fotografske delavnice. Več o dogajanju na www.tnp.si.

Center TNP Bohinj lahko obiščete vsak delovnik med 10. in 15. uro, ob sobotah in nedeljah pa med 10. in 17. uro.

Uradne ure za občane Bohinja v zvezi z delom Javnega zavoda TNP in v primeru svetovanj, povezanih z načrtovanimi gradnjami, so v Centru TNP Bohinj v Stari Fužini vsak torek od 11. do 15. ure in na Koprivniku v pisarni KS Koprivnik-Gorjuše vsako tretjo sredo v mesecu od 17. do 19. ure. Sodelavci TNP so na voljo tudi na sedežu uprave JZ TNP na Bledu, in sicer vsak delovnik od 9. do 14. ure ali po tel. št. 04 5780 200.

Program delavnic med zimskimi počitnicami

Zimske ustvarjalne urice – ponedeljek, 15. 2. ob 11. uri: z Nušo Cokan si ustvarite svojo posebno tablico za na vrata otroške sobe.

Planinska kuhinja: enolončnica – torek, 16. 2. ob 11. uri: družinska kuharska delavnica z domačinko Katico Mikelj.

Preproste lesene igrače – sreda, 17. 2. ob 11. uri: družinska rokodelska delavnica z mojstrom Ivanom Kovačičem za spretne očke in otroške pomočnike.

Dobrote iz krompirjevega testa – četrtek, 18. 2. ob 11. uri: družinska kuharska delavnica z Jožetom Godcem (Gostišče Resje z Nemškega Rovta)

Darilne vrečke in škatlice Sovica Oka – torek, 23. 2. ob 17. uri: z Marijo Žvan si ustvarite darilno vrečko ali škatlico.

Preproste lesene igrače – sreda, 24. 2. ob 17. uri: družinska rokodelska delavnica z mojstrom Ivanom Kovačičem za spretne očke in otroške pomočnike.

Ob peči s šivanko v roki – četrtek, 25. 2. ob 17. uri: od bohinjskih žena se naučite izvesti prtiček z nageljčkom.

Zaželen prispevek za vsako delavnico: 2 EUR na udeleženca. Več o vsaki delavnici na www.tnp.si. Za vse delavnice je potrebna predhodna prijava na: info.bohinjka@tnp.gov.si ali na telefon: 04 5780 245. Otroci do 6. leta starosti naj bodo v spremstvu staršev.

Opazovanje in spoznavanje nočnega neba na Voglu

V soboto, 13. in 27. 2., ob 19. uri: opazovanje nočnega neba v družbi strokovnjaka prof. dr. Tomaža Zwittra, profesorja astronomije in astrofizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Uvodni predstavitvi osnov astronomije (prvi večer bo tema raziskovanje našega Osončja, drugi večer pa se bomo vprašali kako daleč so zvezde) bo sledil praktični del, kjer boste s prostim očesom, daljnogledom in teleskopom imeli možnost podrobneje spoznati čudovito nočno nebo.

Zborno mesto: zgornja postaja nihajke

Prispevek: cena vozovnice za nihalko

Prijave niso potrebne. Dodatne informacije so na voljo v Centru TNP Bohinj, po tel. št.: 04 5780 245 ali e-pošti info.bohinjka@tnp.gov.si.

Fotografska delavnica TNP – Zimska pravljica na Voglu

V petek, 19. in 26. 2., od 15.30 do 18. ure: s pomočjo fotografa in strokovnega sodelavca Aleša Zdešarja s fotoaparatom zabeležite zimsko pravljico na Voglu. Predznanje in posebna tehnična opremna nista potrebna, imejte svoj fotoaparat in se dobro oblecite.

Zborno mesto: zgornja postaja nihajke

Prispevek: 6 EUR na udeleženca

Prijave in dodatne informacije so na voljo v Centru TNP Bohinj, po tel. št.: 04 5780 245 ali e-pošti info.bohinjka@tnp.gov.si.


Ana Kunstelj, Javni zavod TNP

 

Oglejte si tudi