Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Spomnili smo se prvega talca v Bohinju

ZB za vrednote NOB KO Polje Bohinj je izvedla že 6. proslavo v spomin prvega padlega talca v Bohinju in vseh žrtev 2. svetone vojne Bohinja. Proslava se je odvijala na Žlanu, kjer je tudi spominska plošča.

V Krajevni organizaciji  ZB za vrednote NOB-ja –Polje Bohinj, smo  v nedeljo 16. avgusta 2015  pripravili že 6. proslavo v spomin na prvega talca v Bohinju , Franca Podlipnika  in vsem žrtvam druge svetovne vojne Bohinja.  Z obiskom so nas počastili številni gostje sosednjih organizacij Bohinja, Gorij , Zasipa in domače organizacije, še posebej pa smo bili veseli obiska 20 članske delegacije iz krajevne organizacije Škofljica s predsednikom Jožetom Rojcem,  praporščakom in harmonikarjem

.

Program proslave je potekal s sprejemom župana Občine Bohinj  Franca Kramarja, podpredsednice Združenja ZB NOB Radovljica  in gorjanske podžupanje  Danice Mandeljc, podpredsednika  Združenja ZB NOB Radovljica Draga Finžgarja, in praporščakov. Proslavo je s kratkim pozdravnim govorom začel tajnik naše KO. Slavnostni  govornik, župan  Franc Kramar je orisal obdobje narodno osvobodilnega boja in dogodkov katerim je bila posvečena proslava. Govoril je tudi o obdobju po vojni, kakor tudi o današnjih dogajanjih v republiki Sloveniji , predvsem pa na območju domače Občine Bohinj.

 

V kulturnem programu so  nastopile članice pevskega zbora KD Bohinj pod vodstvom Cilke Novoselec, zapele so nekaj partizanskih in narodnih pesmi. Partizanske pesmi so recitirale tudi članice  Gledališča 2B. Mladi  Jan Šubelj pa je navdušil z igranjem na harmoniko,  na kitari ga je spremljal oče Emil. Proslavo je povezovala  Stanka Zupan.

 

Z minuto molka  smo se poklonili padlemu talcu in vsem žrtvam NOB-ja, ter pred kratkim preminulemu borcu NOB-ja Ivanu Cerkovniku, ki je vidno zaznamoval delo v borčevskih organizacijah, ter družbeno političnem življenju v bivši Občini Radovljici in kasneje v Občini Bohinj, zlasti še v Krajevni skupnosti, za kar mu gre velika zahvala. Delegaciji KO Polje Bohinj in KO Škofljica ,sta k spominski plošči prvemu talcu položili venec in cvetje.

 

Prav na koncu  smo se zahvalili pleskarskemu mojstru Janezu Zalokarju, ki je pri prenovi gasilskega doma Savica Polje na Kamnjah temeljito očistil in  zaščitil spominsko ploščo posvečeno padlim borcem NOV in žrtvam fašizma na steni gasilskega doma.

 

Tudi tokrat je bilo po proslavi  prijetno druženje  vseh navzočih, njihovo druženje pa je popestril harmonikar iz KO Škofljica.  Vsem, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi proslave, iskrena hvala. Družini Odar – Žlanarjevim  pa se zahvaljujemo za njihovo gostoljubje, ki nam ga nudijo na njihovem vrtu.

 

Tajnik KO Polje Bohinj

Martin Gorišek

Oglejte si tudi