Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Zgodovinsko društvo Bled 1004

Bled - Predavanje o treh zvezdah v našem grbu in s tem povezano zgodovino grofov Celjskih, ki je bilo v prostorih knjižnice Blaža Kumerdeja na Bledu, je bilo kljub lepemu vremenu, ki je vabilo prej k sprehodu ob jezeu, kot pa k sedenju v knjižnici, zelo dobro obiskano. Kustosinja v celjskem Pokrajinskem muzeju, mag.  Rolanda Fugger Germadnik, nam je na zelo razumljiv in zanimiv način približala  eden,  za Slovenijo zelo pomemben del zgodovine.

 

Temu predavanju je v soboto,  22. junija sledil avtobusni izlet v Celje.  Po ogledu razstave o Celjskih grofih, nam je prijazna vodička razkazala še zgodovinske zanimivosti mesta in stari grad, od koder je čudovit zagled na Celje in spodnjo Savinjsko dolino.

 

Po prvih naporih dneva smo se okrepčali z odličnim kosilom v lepem deželnem slogu urejeni gostilni Kmetec, poleg gradu. Na ta način pridobljene nove moči smo nato rabili za ogled Kalvarije in čudovite baročne cerkve sv. Roka v Šmarju pri jelšah.  Velika večina izletnikov je ta biser naše kulturne dediščne videla prvič. Zopet se je potrdilo dejstvo, da včasih res zanemarjamo spoznavanje lastne domovine.

 

Da bi nam ostal izlet tudi v prijetnem spominu, smo se iz Šmarja popeljali še obljubljenemu presenečenju nasproti in to v Kostrivnico pod Bočem, kjer smo v prastari Jančičevi gorci okusili kaj je naravno, a zelo strokovno pridelano vino. Domači kolači in enkratna salama so izvrstno dopolnili okus žlachtne kapljice. Kmalu smo spoznali, da med nami niso samo ljubitelji dobre kapljice in domačih jedi, ampak  tudi ljubitelji domače pesmi ...

Ko smo v poznih prispeli zopet na Bled, smo se razšli s samo eno željo; kmalu organizirati kaj podobnega.

Franci Kindelhofer

Oglejte si tudi