Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Na seji seji sveta zavoda o preteklem poslovanju in Strategiji razvoja do 2025

Jesenice, 15. februar 2017 – Na 38. seji Sveta Javnega zdravstvenega zavoda Splošna bolnišnica Jesenice so člani sveta obravnavali sedem točk, med katerimi so največ pozornosti posvetili oceni poslovanju bolnišnice v preteklem letu, likvidnostni situaciji in strategiji razvoja do leta 2025.

Po doseženem programu v letu 2016 kaže, da je za bolnišnico zelo uspešno leto.

Po oceni poslovanja so realizirani prihodki presegli načrtovane za 4,65 % in realizirani odhodki načrtovane za 3,03 %, kar nakazuje na pozitiven poslovni izid. Podrobneje bodo člani sveta lanskoletno poslovanje bolnišnice obravnavali na marčevski seji, ko bodo obravnavali realizacijo Finančnega načrta in programa dela v letu 2016.

 

Čeprav bolnišnica že drugo leto zapored izredno učinkovito obvladuje stroške, pa se ne more otresti finančnih bremen iz preteklosti. Še vedno se nahaja v izjemno težki likvidnostni situaciji. Obstoječi sistem financiranja zdravstva ni naravnan v prid bolnišnicam, ki presegajo načrtovani program.  Plačilo za enkratni dodatni program, za dodatne primere v okviru akutne obravnave in preseganje pri določenih prospektivnih primerih bodo, kar je popolnoma nerazumljivo, prejeli šele v marcu 2017.

 

V akutni bolnišnični obravnavi so za 6 % presegli prvotno načrtovani program in obravnavali kar 13.746 bolnišničnih primerov. Četudi so se soočali s kadrovskim pomanjkanjem na področju urologije in radiologije so za 1,70 % presegli točke načrtovanega ambulantnega programa. Namesto prvotno načrtovanih 2.653, so izvedli 3.155 prospektivnih operacij. Že peto leto zapored se je povečalo tudi število obračunanih porodov, ki so jih lani našteli 867 (800 leta 2015).

 

Predsednik Sveta mag. Dušan Krajnik je, tako kot tudi ostali člani sveta, poudaril, da je za uspešno realiziran delovni program in odličen finančni rezultat zaslužno tako vodstvo bolnišnice, ki je nenehno spremljalo uresničevanje letnega načrta, kot tudi zaposleni na različnih nivojih in delovnih mestih in se jim iskreno zahvalil.  Direktor bolnišnice  Janez Poklukar pa je poudaril, da je to resnično prispevek vseh zaposlenih v bolnišnici, saj je vsak na svoj način udeležen v procesu obravnave pacientov in se obenem zahvalil tudi članom sveta za konstruktivno sodelovanje. Opozoril je, da je izvedba tolikšnega obsega programa v okviru obstoječih prostorskih in kadrovskih danosti, delovanje vseh zaposlenih pa že na meji možnega.

 

Vsebina osnutka Strategije Splošne bolnišnice Jesenice za obdobje 2016-2025, s katerim so se člani sveta seznanili v nadaljevanju seje, pa nakazuje temeljne vsebine in cilje, ki jih bolnišnica želi doseči do leta 2015. Vodstvo bolnišnice bo do junija 2017 moralo pripraviti nekaj dopolnitev in dokument v obliki  predloga predložiti svetu zavoda v obravnavo. 

Irena Micco, univ. dipl. soc.

predstavnica za odnose z javnostmi

Oglejte si tudi