Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
10°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

ZA ZAVOD ZA KULTURO BLED LETO 2015 NAJUSPEŠNEJŠE DOSLEJ

V Zavodu za kulturo Bled smo leto 2015 zaključili izredno uspešno. Blejski grad je ponovno obiskalo rekordno število obiskovalcev, prenovili smo velik del grajskih prostorov in za obiskovalce pripravili številne nove vsebine.

 

Bled, 25. januar 2016 - V letu posebnih obletnic sta bila izjemno obiskana tradicionalna blejska glasbena festivala, 20. Festival Bled in 25. Okarina etno festival. Z odprtjem nove interaktivne sobe na gradu pa smo zabeležili še eno, zlasti za zdraviliški turizem pomembno obletnico: 160 let je namreč minilo, odkar si je Bled za svoje delovanje izbral znameniti Arnold Rikli, utemeljitelj naravnega zdravljenja.

 

Po besedah direktorja Matjaža Završnika je leto 2015 v vseh pogledih najuspešnejše leto od začetka delovanja, odkar (od leta 2007) je upravljanje Blejskega gradu prevzel Zavod za kulturo Bled. Blejski grad je v letu 2015 obiskalo 364.609 obiskovalcev. Že drugo leto zapored smo tako presegli številko 300.000 obiskovalcev (v 2014 smo zabeležili 316.223 obiskovalcev). 83 % naših obiskovalcev prihaja iz tujine, med njimi največ iz Južne Koreje, Velike Britanije, ZDA, Italije, Izraela, Japonske, Nemčije,  Madžarske, Hrvaške, Rusije, Tajvana in Kitajske. Pomembno pa narašča tudi število obiskovalcev iz ostalih držav z vseh celin.

 

Povečanje obiska gre pripisati številnim promocijskim aktivnostim, pa tudi kakovostnemu programu kulturnih prireditev v obeh objektih, s katerima upravljamo v Zavodu za kulturo Bled. Več kot 70 prireditev na Blejskem gradu in v Festivalni dvorani Bled je v letu pritegnilo okrog petnajst tisoč obiskovalcev: Srednjeveški dnevi, glasbena festivala Festival Bled in Okarina etno festival, koncerti grajskega glasbenega poletja, predavanja Muzejskega društva Bled, srednjeveški nastopi, Dan odprtih vrat po uspešnem zaključku obnovitvenih del na Blejskem gradu, prireditve za družine in otroke kot so Noč čarovnic, Srednjeveški tabor in Pravljična pot na Blejski grad ter program razstav v grajski galeriji Stolp in glasbeni cikel Otroci na gradu. Pripravili in izvedli smo tudi 39 poročnih obredov. Med mladoporočenci so prevladovali pari iz tujine, predvsem iz Anglije, Nizozemske, Belgije, Švice, pa tudi iz Rusije in Gruzije.

 

Prihodke, ki smo jih realizirali z visokim obiskom Blejskega gradu, smo skladno s sprejeto upravljavsko strategijo v celoti vlagali v objekte in programe. Prva polovica leta 2015 je bila tako predvsem v znamenju nadaljevanja načrtovanih posegov v okviru celovite prenove Blejskega gradu. Prenovljeno je bilo celotno ostrešje muzejske zgradbe; pod njim je doslej neizkoriščeno podstrešje preurejeno v večnamenski prostor, namenjen predavanjem, predstavitvam, razstavam ipd. V restavriranih prostorih v tretjem in četrtem nadstropju okroglega stolpa sta nastali Riklijeva spominska soba in informacijska točka »Muzeji Gorenjske». V njej obiskovalce s pomočjo prostorske in filmsko posnete vsebinske ponazoritve vabimo k obisku drugih krajev in muzejev na Gorenjskem.

Slepim in slabovidnim smo na gradu v lanskem letu pripravili tipni vodič po Blejskem gradu, ki bo omogočal samostojno spoznavanje in razumevanje predmetov, zbirk in vsebin. Sestavljen je iz tipnih diagramov, shematskih prikazov muzejskih predmetov in drugih pomembnejših vsebin. Vodič je dopolnjen tudi z glasovnimi informacijami.

Med več kot 70 dogodki izvedenimi v letu 2015 so bili med tistimi, ki so povezani z zgodovino gradu zagotovo najbolj obiskani Srednjeveški dnevi, ki jih bomo v letošnjem letu pripravili že desetič. Lani je dvodnevno prireditev in enotedenski srednjeveški tabor obiskalo prek 4.500 obiskovalcev, dogodek pa je ustvarilo prek 300 udeležencev! 10. Srednjeveški dnevi, s katerimi na Blejskem gradu vsako leto odpremo poletno sezono, bodo letos 4. in 5. junija.

Med izstopajočimi dogodki lanskega leta naj omenimo še literarni večer ene najpomembnejših sodobnih latinskoameriških pesnic in pisateljic Gioconde Belli, odprtje razstave najnovejših del akademske slikarke Ejti Štih in nastanek odmevnega dokumentarnega filma o Arnoldu Rikliju.

Na izobraževalnem področju se bodo tudi letos v sodelovanju z muzejskim društvom nadaljevali Muzejski večeri, v sklopu galerijskega programa pa bomo med drugim gostili domače likovne umetnike in fotografske mojstre. Na glasbenem področju pa se že nadaljuje cikel glasbenih koncertov Otroci na gradu, v katerem mladi glasbeniki enkrat mesečno predstavijo svoje znanje.

V pripravi sta že oba glasbena festivala, Festival Bled in Okarina etno festival Bled, ki sta v lanskem, jubilejnem letu zabeležila številne presežnike tako po številu sodelujočih glasbenikov, obiskovalcev kot vrhunskem glasbenem programu; 21. Festival Bled bo potekal v prvem delu meseca julija, 26. Okarina etno festival Bled pa od 28. julija do 7. avgusta.

Do konca februarja 2016 bo v celoti posodobljeno in močnejše tudi delovanje brezžičnega omrežja na celotni površini in v vseh prostorih Blejskega gradu. Takrat bomo vse številčnejšim obiskovalcem gradu ponudili tudi sistem avdiovodenja po Blejskem gradu, ki bo na voljo v slovenskem in 17 tujih jezikih.

V letu 2015 smo veliko sredstev vložili tudi v gradbene prenove in tehnične posodobitve instalacij na gradu. Prenovljena je bila celotna severna in del južne grajske fasade, nekateri deli teras in postavljene nove montažne senčne konstrukcije nad tremi terasami. Z novimi smo nadomestili velik del dotrajanih električnih in drugih instalacij, zamenjali smo razdelilno postajo in razširili sistem protipožarnih in protivlomnih signalnih naprav.

Leto 2015 se je odvijalo bolje od pričakovanj, zato je bil lahko večji tudi obseg aktivnosti. Vrednost vseh navedenih del in programov tako presega milijon evrov.

V letu 2016 bomo s prenovami nadaljevali, vendar v nekoliko zmanjšanem tempu, saj bomo v teku leta morali veliko vložiti tudi v pridobivanje projektne in druge dokumentacije za bodoče posege. V letošnjem letu načrtujemo investicije v vrednosti okoli 600.000 evrov. S temi sredstvi nameravamo prenoviti grajsko stopnišče od vodnjaka do podesta pred Viteško dvorano, obnoviti zunanje poslikave in prenoviti pot od parkirišča do vstopa v grajsko obzidje. Poleg tega bomo zamenjali kritino nad celotnim hodnikom po obrambnem zidu, prenovili leseno balkonsko ograjo in razširili dostop z novim stopniščem. Uredili bomo še severno dostopno grajsko pot iz smeri Višc do parkirišča; kot zadnja na ureditev čaka samo še grajska pot iz smeri Bledca.

S pridobitvijo gradbenega dovoljenje se bodo lahko začela tudi načrtovana nadaljnja prenovitvena dela v Festivalni dvorani Bled, za kar smo projekte pridobili že v letu 2015. Prenova vključuje dela v kotlovnici (z ogrevanja na olje bomo prešli na ogrevanje na plin) in dela v prostorsko-tehničnem delu dvorane; predvsem pa bomo funkcionalno obnovili prvo nadstropje na južni strani dvorane. Obnova bo potekala v več fazah, kljub temu pa se lahko zgodi, da bomo morali dvorano občasno povsem zapreti.

Skupaj z Občino Bled bomo nadaljevali s pridobivanjem prostorske dokumentacije za razširjeni grajski kompleks. Dokumentacijo potrebujemo za bodoče urejevanje tega prostora, objektov, ki se v njem nahajajo in sistema urejenih sprehajalnih poti, s katerim jih bomo povezali. Gre za področje Jezerc, Mrakovo domačijo, področje Višc, Blejski grad in kompleks Pristavo. V prihajajočem srednjeročnem obdobju želimo področje urediti in obiskovalcem v obliki kulturno naravnega doživljajskega parka ponuditi možnost spoznavanja naše naravne in kulturne dediščine, obisk pa oplemenititi še z raznovrstnimi kulturnimi programi. 

 

Zavod za kulturo Bled

 

 

Oglejte si tudi