Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Več kot petsto harmonik okoli jezera

Bled -

533 harmonik na Bledu zaigralo Otoček sredi jezera

Tretja majska nedelja je na Bled privabila kar 533 harmonikaric in harmonikarjev iz šestih različnih držav. Srečni izžrebanec nove harmonike Poličar je Aljaž Spahič iz Domžal.

 

5. Srečanje harmonikaric in harmonikarjev ob Blejskem jezeru je številnim obiskovalcem ponudilo pravi harmonikarski spektakel. Praktično ni bilo kotička ob Jezerski promenadi, kjer ne bi bilo moč slišati zvoka harmonike. Prvi so na Bled začeli prihajati že pred deveto uro zjutraj. Organizator je poskrbel za brezplačna parkirišča za vse udeležence s harmonikami, agencija Bled tours pa za brezplačne prevoze iz parkirišča do Festivalne dvorane, kjer je bil informacijski pult. Vodja Informacijskega pulta Grega Antolin (Promotiva dogodki) je poskrbel, da so bili vsi prisotni  skrbno zabeleženi, da so prejeli darilne vrečke z različnimi materiali pokroviteljev, prejeli pa so tudi bon za okusen golaž, katerega so v zgodnjih jutranjih urah pripravili v Oštariji Moskva v Lescah.  Poleg hrane se prileže tudi pijača, za njo je poskrbela skupina Laško.

Program sta na odru med 10. in 15. uro vodila simpatična harmonikarica Majči Bobnar in domačin Niko Rakovec, ki je s prevodi poskrbel, da so tuji udeleženci iz Hrvaške, Italije, Avstrije, Nemčije in Združenih držav Amerike slišali navodila in ostale informacije v svojem jeziku. Vmes jima je na odru priskočil na pomoč z raznimi svežimi podatki ter ključnimi informacijami za udeležence in obiskovalce podžupan Občine Bled Toni Mežan, sicer glavni organizator in idejni oče prireditve. Na odru so se preko celega dneva predstavljale različne harmonikarske skupine, ansambli, glasbene šole.   

Pravi spektakel se je zgodil točno ob 12. uri, ko so vse harmonike razporejene ob obali Blejskega jezera naenkrat zaigrale Avsenikovo skladbo ''Otoček sredi jezera''. Za pravi ritem je skrbel trio ansambla Slovenski pozdravi z Iztokom Pesrlom na harmoniki. Po mnenju obiskovalcev je vseh 533 udeležencev zaigralo tako ubrano in enotno, kot bi imeli za seboj že številne nastope. Da so bili udeleženci pravilno razporejeni po uglasitvah harmonik ter da je čez dan vse potekalo v skladu s pričakovanji, je poskrbelo 50 prostovoljcev iz različnih blejskih društev in klubov, brez katerih si organizator težko predstavlja izvedbo prireditve. Vodil jih je Uroš Ambrožič (Aktivni oddih). Drugi vrhunec pa je bil ob 14. uri, ko je bila na sporedu povorka vseh harmonik po Jezerski promenadi. Vodila jo je Majči Bobnar, ki je igrala na glavno nagrado, harmoniko Poličar.

Po povorki je sledilo žrebanje ter razglasitev največje skupine, najmlajšega in najstarejšega udeleženca. Najstarejša sta tokrat dva, saj je med njima le tri dni razlike, oba pa sta letnik 1935. To sta Anton Kravanja iz Bohinja in Franc Ostrelič z Brezij pri Tržiču. Pri razglasitvi najmlajšega je bila zgodba podobna, zato je ta naslov pripadel Nejcu Gregorcu iz Ljubljane in Manuelu Brunduli iz okolice Sežane, oba letnik 2010. Največja skupina na Bledu so že tradicionalno Kraški harmonikarji. Vsaj njihov član je prejel za nagrado originalno blejsko kremno rezino iz Kavarne Hotela Park.

Pri žrebanju je sreča namenila kratek oddih v Hotelu Ribno na Bledu Neži Slovša iz okolice Sežane. Novo obutev iz čevljarstva Štajnar, izdelano po meri, bo ponosno obula Lucija Jenko iz Češnjevka pri Cerkljah. Prav tako po meri izžrebanca bo Marija Mojca Berce iz Selc sešila lajbič gorenjske narodne noše srečnemu izžrebancu Andreju Gropajcu iz Izole. Glavne nagrade, harmonike Poličar – model ''stara natura'' pa se je razveselil Aljaž Spahič iz Domžal.

Uradni del harmonikarskega praznika na Bledu je zaključila legendarna pevka Jožica Svete z njenimi Primorci. Pozni popoldanski del pa so zaključili Veseli Begunjčani. Vsi prisotni so ob zvokih harmonik lahko uživali na gostinskih stojnicah v ''Okusih Bleda'' ter ob stojnicah pokroviteljev Harmonik ob Blejskem jezeru.

Občina Bled in Turizem Bled pričakujeta prihodnje leto na 6. srečanju 20. maja še več harmonik, saj bo gost na prireditvi Ansambel Saša Avsenika. Še bogatejši bo tudi nagradni sklad, saj se je na nedeljski prireditvi že predstavil tudi novi pokrovitelj Totter midi iz Mengša. Zvok harmonik je letos pregnal oblake in jutranje deževne kaplje so bile ob otočku sredi jezera kmalu pozabljene.

Oglejte si tudi