Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Vabilo k praznovanju in visoki obisk Bleda

Ob občinskem prazniku Vas vabim

V SREDO, 9. 4., OB 18.00, V FESTIVALNO DVORANO

na osrednjo proslavo s podelitvijo občinskih priznanj, v kulturnem programu bodo nastopili Oktet LIP, KD Bohinjska Bela in Glasbeni studio DO-RE-MI

in 

V ČETRTEK, 10. 4., OB 10.00  NA BLEJSKI GRAD,

kjer bosta škofa Andrej Glavan iz Ljubljane in Ivo Muser iz Briksna posvetila grajsko kapelo. Ob tej priložnosti bosta v organizaciji Občine Bled in Muzejskega društva Bled predavanji Blejski pogled na Briksen in Briksenski pogled na Bled.

 

Župan Janez Fajfar

 

Praznični obisk visokih cerkvenih dostojanstvenikov iz Briksna in Ljubljane

 

Na povabilo Občine Bled nas bo 9. in 10. aprila, točno za 1010 obletnico prve pisne omembe Bleda, obiskal bolzansko - briksenski škof dr. Ivo Muser. Spremljala ga bosta zaslužni profesor dr. Josef Gelmi in župan občine Briksen Albert Pürgstaller. Visok briksenski obisk gosti tudi Muzejsko društvo Bled, saj bo v okviru Večerov z Muzejskim društvom Bled, dr. Josef Gelmi   10. aprila ob 10.30 dopoldne predaval v Viteški dvorani na Blejskem gradu. Naslov predavanja je Življenje škofa Nikolaja Kuzanskega (1401 – 1464).

 

Bolzansko briksenski škof Ivo Muser se je rodil leta 1962 kot tretji otrok delavske družine v Gaisu. Srednjo šolo in gimnazijo je obiskoval v Bruneku. Filozofijo in teologijo je študiral na Teološki fakulteti Univerze v Insbrucku.  Od leta 1989 do leta 1991 je bil zasebni tajnik škofa Wilhelma Eggerja, študiral je dogmatske študije na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu. Od leta 2002 je delal kot profesor na Filozofsko teološki fakulteti v Briksnu. Leta 2002 je postal kanonik, leta 2005 pa predstojnik stolnega kapitlja  v Briksnu. Leta 2011 ga je papež Benedikt XVI imenoval za bolzansko-briksenskega škofa. Še istega leta je bil posvečen v briksenski katedrali.

 

Josef Gelmi je bil rojen leta 1937 v vasici Cavalese. Po humanistični gimnaziji Vinzentinium v Briksnu je študiral filozofijo in teologijo na semenišču v Briksnu. Leta 1961 je bil posvečen v duhovnika. Po študiju cerkvene zgodovina na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu in Državni univerzi v Rimu je leta 1973 postal profesor za cerkveno zgodovino in škofijsko zgodovino na Filozofsko – teološki visoki šoli v Briksnu. Od leta 1982 do 1986 je predaval na Teološki fakulteti Univerze v Insbrucku. Leta 1998 je postal predsednik Škofijskega muzeja (Hofburg) v Briksnu. Njegova raziskovalna dejavnost je povezana z raziskovanjem cerkvene zgodovine na Tirolskem in zgodovina bolzansko briksenskih škofov.

 

Srečo Vernig, predsednik Muzejskega društva Bled

Oglejte si tudi