Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Kdo bo kriv, če bo prišlo do nesreče ?

Žledolom, ki je februarja prizadel dobršen del Slovenije ni prizanesel niti občini Bled (o čemer je bilo že kar nekaj napisanega). Posledice so bile dokaj hitro sanirane, čeprav je ponekod še videti, da narava ni prizanesla niti okolici Blejskega jezera (cesta Mlino – Zaka). Prav nerazumljivo pa se mi zdi, da niso odgovorni poskrbeli za (OZNAČENO!) pot na Osojnico in naprej proti Ojstrici v Zako.
Sam Osojnico obiščem večkrat letno – ves trud je poplačan s prečudovitim razgledom. Tudi pot je (bila) primerna moji fizični pripravljenosti, zato sem se na Osojnico odpravil tudi v začetku maja. Že po nekaj metrih mi je bilo jasno, da me namesto razmeroma zložne poti čaka adrenalinska preizkušnja. Vejevje in podrto drevje, uničena pot, potrgani varnostni klini in poškodovane varnostne ograje si sledijo praktično na vsakem koraku. S podrtim drevjem je izginilo tudi precej markacij, pot pa so pohodniki mestoma utrli po izpostavljenih »bližnjicah«, saj je običajna pot neprehodna. Kljub vsej pazljivosti in kljub temu, da pot dobro poznam sem staknil nekaj prask. Lahko si le predstavljam, kako se s tako potjo spopadajo sicer na žalost maloštevilni turisti, ki obiščejo Osojnico.

 

Osojnico sem ponovno obiskal pred par dnevi, pa stanje ni nič boljše. Resda je pot od Ojstrice do Zake dokaj dobro očiščena, ostali deli poti na in z Osojnice pa so še kar nevarni. Poleg zdrsov in zvinov je velika tudi nevarnost poškodbe oči, saj vejevje štrli na pot z vseh strani.

 

Prepričan sem,da bi se dalo z zelo malo sredstvi in malo več dobre volje pot v veliki meri povrniti v normalno stanje zelo hitro. Nekaj prostovoljcev, gasilci, lovci, pripadniki civilne zaščite, delavci Infrastrukture, planinci in gorski reševalci in ne nazadnje lastniki gozda in ljubitelji Osojnice bi pot z delovno akcijo lahko v veliki meri očistili že v enem dnevu. Če bi k akciji pristopili še gostinci (pijača, hrana) pa bi lahko koristno združili še s prijetnim.

 

Močno upam, da bo ta zapis padel na plodna tla in bo spodbudil predstavnike občine in turizma na Bledu k takojšnji akciji – še preden pride ko kakšne nesreče. Menda se ve, kdo je za te stvari odgovoren?!

 

P.S. delovne akcije bi se lahko udeležili tudi redarji – namesto da deset metrov pred znakom za konec naselja merijo hitrost! Turizem smo ljudje...

 

Odgovor uredništva: Na Občini Bled so odgovorili, da sovsa zemljišča ob poti na Osojnici in potem preko Ojstrice do Zake  v lasti zasebnih lastnikov, sporočilo pa so poslali tudi Zavodu za gozdove. Do sedaj so na najbolj izpostavljenih mestih (obala, Betin) skupaj pozivali lastnike k hitrejšemu ukrepanju.

Oglejte si tudi