Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

Strokovnjaki Sveta Evrope v Triglavskem narodnem parku

Skupina ekspertov za invazivne tujerodne vrste, ki deluje v okviru Bernske konvencije za ohranitev evropskega rastlinstva in živalstva,  je na delovnem srečanju v informacijskem središču Triglavskega narodnega parka v Trenti od 4. do 6. junija 2015 obravnavala aktualno problematiko s tega področja. Poleg izmenjave mnenj in izkušenj o zgodnjem odkrivanju, spremljanju in odstranjevanju oz. omejevanju širjenja invazivnih vrst, so udeleženci pripravljali predloge za usklajevanje ukrepov za izvajanje Bernske konvencije z drugimi mednarodnimi predpisi, zlasti evropsko uredbo o invazivnih vrstah.

 

Vlogo Triglavskega narodnega parka na tem področju in hkrati tudi vrednote parka so udeleženci spoznavali na ekskurziji od Martuljka, Peričnika, Radovne do Bleda. Udeleženci so pohvalili dobro organizacijo in spodbudno vzdušje, ki sta pripomogla k dobremu rezultatu te mednarodne delavnice.

 

K odločitvi, da je bila delavnica organizirana v Sloveniji ni botrovalo le dejstvo, da je to skupino strokovnjakov Slovenija vodila zadnji dve leti, ampak tudi, da je Triglavski narodni park eden od 73 evropskih zavarovanih območij, ki se ponaša z Evropsko diplomo Sveta Evrope. Priznanje velja za 'Oskarja' evropskih zavarovanih območij, saj ga Svet ministrov Sveta Evrope podeljuje po posebnem postopku zavarovanim območjem, ki so evropskega pomena in zgledno upravljani. Priznanje je časovno omejeno in se upravičenost nosilstva  redno preverja.

Novica je objavljena tudi na spletni strani Triglavskega narodnega parka na povezavi tukaj.


Javni zavod Triglavski narodni park

Oglejte si tudi