Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Spremembe pri ravnanju z odpadki

V občinah Bled in Gorje se obetajo spremembe pri obračunavanju ravnanja s komunalnimi odpadki, velika novos za občane in občanke obeh občin pa bo nov način regsitracije odvoza.

Kot je na zadnji seji blejskega občinskega sveta povedal direktor Infrastrukture Bled, Mirko Ulčar, bodo pri ravnanju s komunalnimi odpadki obravnavali naslednje kategorije povzročiteljev: gospodinjstva (eno, dve ali tri gospodinjstva v enem objektu), gospodinjstva v večstanovanjskih objektih (štiri ali več gospodinjstev v enem objektu), gospodinjstva – sobodajalci (gospodinjstva, kjer se posamezniki dodatno ukvarjajo z dejavnostjo oddajanja sob), gospodinjstva – dejavnost (gospodinjstva, kjer posamezniki v stanovanjskem objektu dodatno opravljajo tudi drugo registrirano dejavnost), občasno naseljeni objekti (počitniške hiše), nenaseljeni objekti (objekti v gradnji, objekti v adaptaciji, drugi nenaseljeni objekti), povzročitelji iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti (poslovni prostori, obrtne delavnice, industrijski obrati, organizatorji javnih prireditev, večji parkirni prostori) in povzročitelji neprofitnih organizacij (društva, zavodi, ustanove, skupnosti).

 

Pokritost odvoza je skoraj stoodstotna, razen manjših območij, kjer je dostop zelo težak, kot na primer na Pernikih in v Radovni. Število prevzemnih mest se letos ne bo bistveno spremenilo.V letu 2012 načrtujejo povečanje števila lokacij za okoli deset odstotkov, predvsem na mestih, kjer jih v letu 2011 še ni bilo mogoče postaviti. Lokacije eko otokov bodo določili skupaj z občinskimi službami. Pomembna novost jhe tudi da, morajo biti vsi zabojniki za zbiranje komunalnih odpadkov opremljeni z identifikacijsko nalepko in čipom. Izvajalec ne bo praznil neustreznih zabojnikov. Na podlagi evidentiranja praznjenj zabojnika bodo kmalu uvedli stimulativen obračun ravnanja z odpadki, pri čemer bodo vsi tisti, ki ločeno zbirajo odpadke, nagrajeni z nižjo ceno za ravnanje z odpadki, oz. vsi, ki svoje odpadke nesortirano prepuščajo kot ostanek  komunalnih odpadkov, morajo za svoj neresen odnos do okolja plačati višjo ceno. Povzročitelji morajo na dan odvoza posamezne vrste odpadka zabojnik prestaviti iz zbirnega na prevzemno mesto. V primeru da bo zbirno mesto hkrati tudi prevzemno mesto bo zabojnik na dan odvoza avtomatsko izpraznjen, čeprav morda povzročitelj tega ni želel.

Oglejte si tudi