Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
10°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Miloš Janša ostaja selektor veslaških reprezentanc in 54. Prvomajska regata Bled 2013

Bled - Predsednik Veslaške zveze Slovenije Jošt Dolničar je  Miloša Janšo (na fotografiji)  imenoval za selektorja slovenskih veslaških reprezentanc za obdobje 2013-2016, ki tako ostaja na tej funkciji že od osamosvojitve. 63-letni Blejec, po izobrazbi pravnik, je glavni tvorec slovenske veslaške zgodbe o uspehu in trener večine posadk, ki so na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih osvajale medalje od 80-ih let prejšnjega stoletja dalje. Kot aktivni tekmovalec je bil udeleženec olimpijskih iger leta 1972 v Münchnu, leta 1976 pa se je začel ukvarjati s trenerstvom v blejskem veslaškem klubu. V preteklosti je bil član Strokovnega sveta RS za šport in Odbora za vrhunski šport pri OKS, danes pa je predsednik Trenerske komisije VZS in ugledni predavatelj veslaških vsebin na usposabljanjih in seminarjih doma in v tujini.

 

Predsednik VZS Jošt Dolničar je ob imenovanju povedal: »Procedura dokončnega formalnega imenovanja je trajala kar nekaj časa, saj sva z Milošem Janšo ob najini obojestranski polni zasedenosti vseeno rabila določen čas, da sva uskladila cilje delovanja. Vstopili smo namreč v nov olimpijski ciklus, ki je s seboj prinesel tudi večje spremembe v slovenskih veslaških vrstah. A najin skupni cilj je, da bomo z izkušnjami Luke Špika tudi po odhodu Iztoka Čopa storili vse, da se z velikih tekmovanj tudi v prihodnje vračamo z vrhunskimi rezultati in odličji. Ob tem pa bo več energije usmerjene tudi v širjenje tekmovalnega podmladka. Največ časa pa sva porabila za usklajevanje potrebnih sredstev za doseganje tako zahtevnih ciljev z dejanskimi zmožnostmi VZS. Ob tem moram žal omeniti, da pogrešam tudi večjo usmerjenost države v svoje trofejne športe, na katerih bi morala graditi svojo (športno) prihodnost, saj je kljub vrhunskim rezultatom zmanjšala razpoložljiva sredstva tudi za veslanje, kar nam bo bistveno otežilo delovanje in ogrozilo doseganje visokih ciljev. Pričakujem, da se bomo v naslednjih mesecih lahko dogovorili za izboljšanje situacije.«

 

Selektor Miloš Janša o ciljih te sezone: »Glavni cilj letošnje sezone je uspešen nastop na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji, kjer bodo predvidoma nastopili enojec z Luko Špikom, dvojni četverec v postavi z lanskega EP, kar pa ni obvezno in bom v primeru potrebe posegel v ta čoln, dvojni dvojec, lahki dvojni dvojec in lahki enojec. To je maksimalna opcija, je pa odhod na SP odvisen od prikazane kvalitete na predhodnih nastopih. V tem smislu bo najpomembnejši Luzern kot zadnja tekma svetovnega pokala, poleg tega pa še druga tekma svetovnega pokala v Etonu, sredozemske igre v Mersinu in evropsko prvenstvo v Sevilli. Upam pa tudi, da bo to možno izpeljati tudi finančno. Prvo veliko tekmovanje pred nami je evropsko prvenstvo v Sevilli konec meseca maja, kjer bo sicer v dvojnem četvercu nastopil Luka Špik namesto Markovca, ki ima maturitetne obveznosti. Na sredozemskih igrah so na sporedu samo manjše discipline, isti čas pa bo v Etonu tudi tekma svetovnega pokala, kjer bosta predvidoma nastopila enojec in dvojni četverec v originalnih postavah. V kategoriji do 23 let in mladincev je krog kandidatov za reprezentanco znan in se bo skušalo sestaviti čim več kvalitetnih posadk. Pri mladincih predvidevamo večji obseg posadk na svetovnem prvenstvu, saj je evropsko prvenstvo relativno zgodaj.«

 

Ta konec tedna bo na Bledu potekala tradicionalna, tokrat že 54. po vrsti, Prvomajska regata. Udeležilo se je bo nekaj čez 130 veslačev iz vseh sedmih slovenskih klubov, med njimi tudi vsi kandidati za reprezentanco, saj ta tekma šteje kot kriterijska za izbor vseh treh reprezentanc (članske, U23 in mladinske). Obenem bo to uvod v veslaško sezono na domačih tleh, saj je bila regata v Ankaranu pred dvema tednoma odpovedana zaradi premočne burje. Naši veslači so sicer pretekli vikend prvič v tej sezoni že nastopili na močni mednarodni regati v Zagrebu, kjer sta najuspešnejše nastopila Luka Špik v enojcu (3. mesto) in dvojni četverec v postavi Fistravec-L.Špik-Markovc-Rojec (2. mesto) ter Ramšak in Ferlinc med mladinskimi dvojci (1. in 2. mesto).

V sobotnem programu se bodo vsi kandidati za člansko, U23 in mladinsko reprezentanco predstavili v enojcih oziroma dvojcih. Med člani bomo na startu tako videli Luko Špika, Gašperja Fistravca, Jerneja Markovca, Jana Špika, Mateja Rojca, Tomaža Piriha, Aleša Zupana in Jureta Graceta, pridružili pa se jim bodo tudi lahki veslači Rajko Hrvat, Matevž Malešič in Jure Cvet.

V nedeljskem programu bodo kandidati za reprezentanco nastopili v večjih čolnih, dvojnih dvojcih in četvercih. Luka Špik, lani bronast na OI v Londonu, bo sicer v okrnjeni konkurenci ostal v enojcu, v katerem je pred tremi leti že osvojil šesto mesto v finalu na svetovnem prvenstvu v Novi Zelandiji. Med dvojnimi dvojci pa se bodo pomerile kombinacije J.Špik-Markovc, Fistravec-Rojec, Pirih-Zupan in Malešič-Cvet. Ob koncu programa se bo predstavil še dvojni četverec v postavi Fistravec-J.Špik-Markovc-Rojec, ki je lani na EP osvojil bronasto medaljo.

 

Jernej Slivnik

Oglejte si tudi