Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Jubilejna 60. mednarodna regata

Blejsko jezero bo od 12. do 14. junija 2015 gostilo jubilejno 60. Mednarodno regato, na kateri bo nastopilo 387 veslačev in veslačic iz 60 reprezentanc oziroma klubov iz 10 držav – Avstrije, Hrvaške, Češke, Nemčije, Madžarske, Srbije, Slovaške, Turčije, ZDA in Slovenije. Regata je dvodelna, tako da bodo fianla potekala v soboto in nedeljo dopoldne med 8. in 13. uro. Po odlično organiziranem svetovnem pokalu v začetku maja se torej na Bledu ponovno obetajo zanimivi veslaški boji.

 

Na regati bodo nastopili tudi vsi najboljši slovenski veslači, ki so se po evropskem prvenstvu vrnili v trening in v preteklih desestih dneh uspešno opravili priprave v Mariboru. Tako se bosta med dvojni dvojci ponovno predstavila Janez Zupan in Gašper Fistravec, ki bosta v konkurenci imela aktualna svetovna prvaka Hrvata Martina in Valenta Sinkovića, kvalitetna pa je tudi druga hrvaška posadka in obe slovaški. Med lahkimi dvojnimi dvojci bosta nastopila Rajko Hrvat, tretji z EP in drugi s svetovnega pokala na Bledu v lahkem enojcu, in Marko Bolha, za katera bo to prvi test hitrosti v tej olimpijskih disciplini. Ostali članski in U23 reprezentančni kandidati bodo prvi dan nastopili v enojcih, drugi dan pa v dvojnih dvojcih. Enako velja za mladince, kjer je konkurenca še posebej močna, nosilca bronaste medalje z nedavnega MEP Miha Aljančič in Nik Krebs bosta v soboto nastopila v enojcih, v nedeljo pa v dvojnem dvojcu.

 

Gašper Fistrave: »Po več skupnega treninga so se občutki v čolnu izboljšali. Bazične treninge v preteklih slabih dveh tednih sva opravila zelo kvalitetno, veliko se je treniralo in s poudarkom na usklajevanju. Mednarodna blejska regata za naju morda prihaja v malo nepravem času, saj tempiramo formo na Luzern čez štiri tedne in nisva v pravem tekmovalnem ritmu. Skušala bova biti čim bližje hrvaški posadki, kako pa bo vse skupaj izpadlo, pa trenutno težko rečem.«

 

Rajko Hrvat: »V novi disciplini lahkega dvojnega dvojca sva z Markom še v fazi usklajevanja, tako da blejska regata še ne bo mogla vsega pokazati. Gčavni cilj je finale svetovnega pokala v Luzernu, kjer bo vse skupaj bolj jasno. Trenutno nama primanjkuje skupnih kilometrov, vendar pa gre na vsakem treningu bolje in se že veselim nastopa na Bledu.«

 

Selektor Dušan Jurše: »Svetovni pokal v Vareseju izpuščamo, tako kot smo planirali. V zadnjih dveh tednih smo opravili kar nekaj bazičnega treninga, ki smo ga v tem obdobju nujno potrebovali, saj ekipa mora dobiti tisto standardno kvaliteto, ki si jo želimo pred zaključkom priprav za svetovni pokal v Luzernu. Pri lahkih veslačih smo nekako na začetku poti, čeprav sta Hrvat in Bolha že prej preizkušala v dvojnem dvojcu. Glede same pripravljenosti v tem trenutku ni možno veliko reči, saj bo potrebno počakati prvo tekmo in po njen dati prvo oceno.«

 

Prva mednarodna regata je bila leta 1950, leto dni po ustanovitvi Veslaškega kluba Bled. Glede na odlično organizacijo tekmovanj in glede na to, da je blejska proga ena najlepših in najbolj poštenih prog na svetu, si je priborila stalno mesto na seznamu mednarodnih regat, ki so pod okriljem FISA. Od leta 1950 se prirejajo mednarodne regate vsako leto, razen ob organizaciji velikih tekmovanj (svetovna prvenstva 1966, 1979, 1989, evropsko prvenstvo 1956, svetovno mladinsko prvenstvo 1971). Ob zadnjih velikih tekmovanjih (svetovni pokal 2010 in 2015, svetovno prvenstvo 2011, mladinsko evropsko prvenstvo 2012) nam je poleg tega vsako leto uspelo izvesti tudi tradicionalno mednarodno regato.

Regata je bila najprej troboj med Zahodno Nemčijo, Avstrijo in Jugoslavijo, že po nekaj letih pa se je razvila v močno mednarodno tekmovanje, ki se ga udeleževali veslači iz vse Evrope in tudi prekomorskih držav. Bled je tako gostil najmočnejše reprezentance tudi izven mnogih prvenstev, ki jih je tudi organiziral. Letos bo tako nastopila ameriška ženska reprezentanca in aktualna svetovna prvaka v dvojnem dvojcu brata Sinković s Hrvaške, kot vsako leto pa tudi vsi najboljši slovenski tekmovalci.

Predsednik Organizacijskega odbora je dr. Peter Fajfar, operativno pa pripravo in izvedbo prireditve vodi generalni sekretar Jernej Slivnik. Ob samih začetkih je organizacijo vodil legendarni veslaški delavec Božo Benedik, ki je bil tudi eden od ustanoviteljev blejskega veslaškega kluba. Za njim je regatni odbor vodil Vinko Marolt, od osamosvojitve naprej pa Stanko Slivnik, dolgoletni veslaški delavec, trener in vodja reprezentanc.

 

Med sobotnim programom bomo pozdravili tudi nosilce medalj z nedavnih velikih tekmovanj, Rajka Hrvata, Miha Aljančiča in Nika Krebsa. Nedeljska tekma četvercev je od leta 1995 memorialna tekma v spomin na legendarnega blejskega veslača Saša Mirjaniča.

 

Jernej Slivnik, VZS

Oglejte si tudi