Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Pomlad v Ribnem

Pomladno dogajanje na Podružnici Ribno

 

Po dolgi zimi smo se razveselili toplih sončnih dni, ki so naznanjali pomlad. Na krajevni prireditvi Pozdrav pomladi v dvorani Zadružnega doma so ribenski učenci vse navzoče popeljali v pomlad s pestrim programom. V prvem delu so zazveneli ubrani glasovi otroškega pevskega zbora naše podružnice, ki ga že vrsto let vodi zborovodkinja Irena Kosmač. Z recitacijami učencev  recitacijskega krožka je program domiselno prepletla njihova mentorica Alenka Čeh. Z  zanimanjem smo prisluhnili našemu gostu tretješolcu Eneju Stanoniku s Ptuja, ki je na pevskem tekmovanju Rad pojem slovenske pesmi, med  dvainštiridesetimi pevci  v kategoriji od prvega do petega razreda dosegel odlično drugo mesto. Zapel nam je pesem Za Slovenijo živim, ki jo v originalu poje  pevka Nuša Derenda. Z bučnim aplavzom smo nagradili mladega obetavnega pevca in mu zaželeli še veliko uspeha in zadovoljstva na njegovi pevski poti z željo, da se še kdaj srečamo. Enejev očka Tomaž Stanonik je obiskoval našo šolo in prav tako nastopal na proslavah in prireditvah.

V drugem delu prireditve so nas navdušili igralci dramskega krožka s premierno predstavitvijo priredbe spevoigre Radovana Gobca Kresniček  v režiji in odrski  postavitvi ustvarjalnih mentoric Nuše Poljanec in Blanke Valant. Igralke in igralci so se izkazali tako z igro, kot s plesom in petjem. Za čudovit pomladni večer sta se  igralcem, vsem nastopajočim in njihovim mentorjem zahvalili ravnateljica matične šole Bled Nataša Ahačič  in predsednica KD Ribno Mihela Pesrl.

Očistili smo okolico šole in poti po katerih prihajamo v šolo. Zadovoljni smo ugotovili, da smo našli manj odpadkov kot prejšnja leta. Z učenci šolskega radia Strgavnik in učiteljico Meri Poklukar smo razmišljali o mednarodnem projektu Zero waste brez odpadkov. V naši podružnici se prav na vseh področjih trudimo in počasi korak za korakom, kakor pač zmoremo in kolikor lahko, zmanjšujemo odpadke, jih ločujemo in  sledimo razmišljanju, da je najboljši tisti odpadek, ki ga  ni. Četrtošolci in petošolci so z učiteljico Meto Skumavec sledili navodilom.  Iz ostankov blaga, sukanca, gumbov, našitkov, ki so nam  jih podarile šivilje, so s šablonami izrezali sestavne dele vrečk, ročno prišili okraske iz blaga in gumbov. S šivalnim strojem je kuharica Jožica Šorli sešila nakupovalne vrečke, ki so jih  učenke in učenci podarili njihovim mamicam in učiteljicam. V trgovino hodimo z nosilno vrečko iz blaga in ne uporabljamo več plastičnih vrečk. Tako prispevamo k zmanjšanju odpadne embalaže.

Petošolci so se z učiteljico Meto Skumavec jeseni udeležili razpisa Varno na kolesu na pobudo družbe Butan Plin in partnerjev. Na šolskih poteh so poiskali nevarne točke in jih predstavili lokalni skupnosti in izrazili njihova razmišljanja in želje glede varnega kolesarjenja v šolo in domov. Izdelali so družabno  igro, v kateri utrjujejo in ponavljajo prometne predpise in pravila za kolesarje. V šolo so ves mesec marec prihajali peš ali s kolesom.  Pri peš hoji so se jim pridružili tudi mlajši učenci in celo starši, stari starši, kar nas izredno veseli. Skupaj so oblikovali in izdelali zloženko o varnem in zdravem kolesarjenju. Pri likovni podobi zloženke sta njuna likovna talenta združili Karin Pesrl in njena babica Erika. Raziskavo, družabno igro in zloženko si je ogledala komisija in ocenila njihovo delo. V torek, 11. aprila, so se petošolci z učiteljicama Meto Skumavec in Meri Poklukar udeležili regionalnega srečanja programa Varno na kolesu na OŠ Šenčur. Na prireditvi so mentorjem podelili priznanja in učencem simbolne nagrade. Z različnimi sogovorniki smo se pogovarjali o varnosti kolesarjev in priložnostih za še varnejše poti v prometu. Po srečanju so se učenci lahko aktivno udeležili različnih kolesarsko obarvanih vsebin. Na zaključno prireditev v Ljubljani se nismo uvrstili, smo pa ponosni, da smo se veliko novega naučili in bomo pridobljeno znanje s   pridom uporabili v vsakdanjem življenju. Tako kot je dejal nekdo izmed govornikov, zmagovalci smo vsi, ki se vsak dan varno srečujemo in družimo v prometu peš, s kolesom ali z avtom.

 

Meri Poklukar, Podružnica Ribno

Oglejte si tudi