Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Otroci iz Vračarja so obiskali Bled

Bled - V dneh med 16. in 19. januarjem je pod pokroviteljstvom Občine Bled potekala izmenjava učencev Osnovne šole prof. dr. Josipa Plemlja Bled in šestih šol pobratene srbske občine Vračar-Beograd. Mogoče se sprašujete, zakaj oditi na pot, zakaj sprejeti na dom drugega učenca, zakaj se podati drugam? Zaradi širšega pogleda. Če greš na goro, vidiš dlje, če greš drugam, vidiš več. Zaradi vzgoje k samostojnosti. Če si doma, skrbijo drugi zate, če greš drugam, si odgovoren. Zaradi znanja. Če si doma, se učiš iz knjig in prepisuješ s table, če greš ven, gledaš ljudi, stavbe, spoznavaš navade in posebnosti. In ko po svojem kraju pelješ tujega prijatelja, se skupaj z njim čudiš našim lepotam, ker jih vidiš z drugimi, njegovimi očmi. V rodovitni napetosti, med pričakovanjem in načrtovanjem raznolikih dejavnosti, so minevali dnevi pred prihodom naših gostov.  S šolskimi parlamentarci smo program pripravili zelo natančno in ničesar nismo prepustili naključju. Najprej smo se lotili priprave seznama gostiteljev in nato izdelave programa, s katerim smo gostom dali možnost spoznati Bled in življenje sovrstnikov.

Obisk sedemintridesetih vrstnikov in osmih spremljevalcev se je začel s kulturnim programom v šolski avli, gostje so se nam pridružili pri pouku,  petkovo popoldne pa je na gradu in v Radovljici z nami delil tudi župan Janez Fajfar.  V soboto smo se odpravili peš na Mlino in obiskali otok, popoldan pa smo namenili razvedrilu na drsališču. Čas obiska je minil nadvse hitro in tako gostje kot gostitelji smo bili z izmenjavo izredno zadovoljni, saj je bila vsebinsko zelo bogata in organizacijsko odlično pripravljena. Gre za neprecenljivo izkušnjo, ki je vsem udeleženim ponudila popolnoma nove in drugačne možnosti za spoznavanje našega kraja. Načrtovan program smo v celoti realizirali kljub deževnemu vremenu, ki nas je spremljalo vse dni.

Občini in županu se zahvaljujem za zaupanje, pomoč in vso podporo pri izvedbi projekta. Seveda pa gre prijazna zahvala družinam gostiteljev, ki so s svojo toplino in pozornostjo razblinile strahove nekaterih mladih gostov in tudi samim gostiteljem, ki so svojo nalogo opravili z odliko. Svoje kamenčke v mozaik uspešno izpeljanega projekta pa so dodali tudi šolska kuharica Francka Bremec, Sonja Kunčič iz Društva deklet in žena na vasi, Zavod za kulturo Bled, Čebelarski muzej Radovljica, Župnijski urad Bled – Blejski otok, Infrastruktura Bled, pletnarja Marjan in Ahac, picerija Gallus Bled, gostišče Murka, hotel Astoria. Vsem iskrena hvala. V aprilu bomo našim novim prijateljem vrnili obisk in se odpravili v Vračar, kjer bomo utrdili blejsko-vračarsko prijateljstvo.

Meta Pazlar

Oglejte si tudi