Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Jezikovna ekskurzija učencev OŠ Bled v London

Angleški pisec Samuel Johnson je rekel: »When a man is tired of London, he is tired of life.« (Ko se človek naveliča Londona, se naveliča življenja). Mi smo se odločili, da se sami prepričamo, če je le-to res, in sicer v London je odšlo 61 učencev in učenk osmih in devetih razredov OŠ Bled v spremstvu štirih učiteljic in vodičev agencije. Ugotovili smo, da smo sicer bili utrujeni od prehojenih 50 kilometrov v treh dneh, a prav nič naveličani. Kaj nam je London ponudil, mi pa smo si z veseljem ogledali?

Za mnoge prvi polet z letalom v življenju se je končal brez strahu in takoj po pristanku letala smo se z avtobusom odpravili v center Londona, potem pa si peš ogledali Westminster Cathedral in Westminter Abbey, kjer kronajo angleške kralje in kraljice, znani Big Ben, The Houses of Parliament, obrežje reke Temze in med sprehodom prišli do London Aquarium-a. Po ogledu akvarija smo se sprehodili do ulice Downing Street, kjer je doma britanska »Prime Minister« Theresa May, ki naj bi Veliko Britanijo čim manj boleče popeljala iz Evropske unije. Pot smo nadaljevali proti znanemu Trafalgar Square, kjer ima spomenik general Nelson. Naprej skozi zabaviščni West End, pisani kitajski China Town, proti Leicester Square, kjer smo se okrepčali z večerjo, potem pa smo si nekateri ogledali muzikal Michael Jackson, drugi pa obiskali Winter Wonderland. Pozno zvečer smo se zbrali ob kipcu Erosa na Picadilly Circus-u in se odpravili v hotel.

Naslednji dan smo po obilnem angleškem zajtrku (klobasice, fižol, slanina, jajca, pečen paradižnik, palačinke, itd.) pohiteli na vlak, kasneje pa smo se ves dan prevažali z londonsko podzemno železnico, ki ji domačini pravijo kar »tube«- cev. S tako veliko skupino na isti vagon ni šlo zlahka, zato smo se porazporedili po večih vagonih. Učiteljice nas je seveda skrbelo, če bodo vsi učenci znali izstopiti na določeni postaji, a smo ugotovile, da je bila skrb popolnoma odveč. Ta dan, bila je sobota, smo si London ogledali z višine, ko smo se popeljali z  The London Eye. Po Temzi smo se popeljali z ladjico in si ogledali  Shakespeare's Globe Theatre, The Shard (najvišja stavba Velike Britanije in Evrope), City Hall in St. Paul's Cathedral ter bojno ladjo HMS Belfast. Do St. Paul's Cathedral smo se sprehodili po gugajočem mostu Millenium Bridge ali »Wibbely Wobbely« Bridge, kasneje pa prišli do enega najbolj slavnih dvižnih mostov - Tower Bridgea in se ustavili ob mogočni trdnjavi Tower of London, ki hrani številne legende in zgodbe izjemne angleške  preteklosti. Seveda brez najbolj prometnih nakupovalnih ulic Oxford in Regent Street ni šlo. Skozi St. James's Park smo se sprehodili do Buckinghamske palače, bivališča britanske kraljice Elizabete II. Kasneje smo si ogledali odlično izdelane voščene lutke svetovno znanih osebnosti v muzeju Madame Tussauds in se slikali z najljubšimi zvezdniki.

Zadnji dan smo si ogledali Natural History Museum- prirodoslovni muzej in Science Museum- znanstveni muzej. Nekateri so si zaželeli še ogled stadiona Chelsea, drugi pa so kratki urici preživeli v največjem nakupovalnem središču Londona. Po pristanku v Benetkah smo se odpeljali na Bled, kjer so nas ob pol petih zjutraj pričakali starši.

V Londonu je življenje hitro in naporno. Biti moraš iznajdljiv in prilagodljiv, hkrati je to tudi najdražje mesto, vsaj po stroških bivanja in prevoza. Seveda pa je to mesto, kjer se dogaja toliko stvari, da ti ni niti minute dolgčas. Postaja skoraj 9 milijonsko mesto, po priljubljenosti skoraj prekaša New York! (No, mi smo vseeno ugotovili, da raje živimo na Bledu …)

Zaradi vsebine doživetega, doslednega upoštevanja navodil s strani učiteljic in vodičev, točnosti učencev, veselega razpoloženja in navdušenja, je bila to zame ena najlepših ekskurzij v London v zadnjih desetih letih. Zahvaljujem se učencem in staršem in jim želim, da London obiščejo še večkrat, saj se ga res ne moremo nikoli naveličati, je zapisala Jana Nerat, profesorica angleščine na OŠ Bled.

Oglejte si tudi