Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU MLADINA IN GORE PRETKANI GAMSI OSVOJILI 3. MESTO

Mladina in gore, je tekmovanje iz znanja in hkrati tudi športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje. Namenjeno je osnovnošolcem od 6. do 9. razreda. Eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave je tudi priložnost za druženje in medsebojno spoznavanje mladih planincev iz vse Slovenije.

12. novembra 2016 so potekala tri regijska tekmovanja. Za našo regijo je tekmovanje potekalo na Osnovni šoli Litija.  Svoje znanje so merile tri ekipe s 4 učenci:

PRETKANI GAMSI: Jure Kos, Grega Rihtar, Ana Poklukar, Nika Kraigher, ter mentorica Marina Vukaševič

DRZNE MUŠNICE: Tia Železnikar, Kim Žust, Katarina Arko in Urša Rihtar, ter mentorica Bernardka Bernard

DIVJI SVIZCI: Lan Černe, Aljaž Kirar, Tinkara Abramovič in Leo Radonjič, ter mentorica Jana Černe

PRETKANI GAMSI in DRZNE MUŠNICE so se z visoko uvrstitvijo ( 6., 7. mesto, od 70 ekip) uvrstili na državno tekmovanje, DIVJIM SVIZCEM pa je državno tekmovanje za las ušlo. Dosegli so 21. število točk od vseh 70 tekmovalnih ekip.Na državno tekmovanje se je uvrstilo 21 najboljših osnovnošolskih ekip iz vse Slovenije – kar dve iz naše šole.

28. državno tekmovanje Mladina in gore je potekalo v soboto, 21. januarja, v oddaljenem, nekoč rudarskem mestu, Idriji, sredi Cerkljansko–Idrijskega hribovja. Udeležbo sta si iz naše šole prislužili kar dve ekipi – PRETKANI GAMSI IN DRZNE MUŠNICE.

Pomerili so se v planinskem znanju in poznavanju dodatnega gradiva o Idrijsko-Cerkljanskem hribovju, uporabi defibrilatorja in mladinskem delu v planinski organizaciji.

Med čakanjem na rezultate smo si ogledali znamenitosti mesta in muzej v grajski stavbi.

PRETKANI GAMSI - JURE KOS, NIKA KRAIGHER, ANA POKLUKAR IN GREGA RIHTAR – so se s tretjim najvišjim številom točk uvrstili med šest finalistov. Napeto javno tekmovanje, z vprašanji iz desetih različnih področij, je bilo prava preizkušnja za živce. Pretkani gamsi so dokazali, da imajo res veliko znanja. Osvojili so odlično 3. mesto.

Prejeli so pokal, medalje in praktične nagrade, med drugim tudi Gorniški tabor v Bavščici in vikend paket na Hlevišah nad Idrijo, so zapisale mentorice Marina Vukaševič, Bernardka Bernard in Jana Černe.

Oglejte si tudi