Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

PRVI KORAKI K URESNIČITVI VIZIJE RAZŠIRJENEGA PODROČJA BLEJSKEGA GRADU

Zavod za kulturo Bled je začel z upravljanjem Blejskega gradu leta 2007. Na začetku je bila ena naših temeljnih obveznosti tudi izdelava in sprejem dolgoročnega upravljavskega načrta, v katerem so zajeti vsi posegi na poti k celoviti prenovi državnega kulturnega spomenika in njegove okolice. Po desetih letih ugotavljamo, da bomo z investicijo v strojne instalacije nad restavracijo v začetku naslednjega leta z izjemo dvigala uresničili vse najpomembnejše investicije na tej poti. Zato so bile v zadnjih dveh letih naše misli v veliki meri že usmerjene v prihodnost. Rezultat teh razmišljanj je koncept razširjenega grajskega kompleksa, ki naj bi v bodoče zaživel v obliki zgodovinskega doživljajskega parka. Glede na to, da je Blejski grad državni kulturni spomenik, smo projekt predstavili ministrstvu za kulturo in zanj prejeli podporo in soglasje, enako pa tudi organom občine in zavoda.

Področje, o katerem govorimo, je omejeno z Rečiško in Kolodvorsko cesto, Višcami in grajskim hribom nad jezerom. V tem prostoru se nahaja cela vrsta objektov in zanimivosti, katere želimo vključiti v projekt, jih urediti, povezati in predstaviti obiskovalcem. Poleg gradu je najpomembnejši objekt v tem prostoru grajska Pristava. V tem objektu bo imel svoje mesto muzej sodobne umetnosti, v katerem bodo v več sklopih urejene galerije in tudi študijski prostor s knjižnico . Blizu tega objekta bo manjši center za obiskovalce, kjer bo celotno področje predstavljeno in bodo obiskovalcem na voljo vse informacije v zvezi z njim. Na križišču Rečiške in Kolodvorske ceste se nahaja Mrakova domačija, v kateri bo na ogled etnološka zbirka in domačija bo obnovljena lep prikaz naše dediščine.

Celotne Višce so lepo naravno področje, na njih se nahaja Muhrov spomenik, ki sta ga pred leti obnovila gospa in gospod Lah. Za to področje so značilni tudi vodni izviri, ki so jih v preteklosti uporabljali tudi za mline nad Zako. Naravni habitat Jezerca je bil včasih veliko bolj znan kot področje malih jezer, na katerih je bilo pozimi možno tudi drsanje. Želimo jih urediti in predvsem otrokom omogočiti, da v naravnem okolju vidijo tudi žive živali in značilno rastlinje v tem vodnem okolju. Iz celotnega grajskega hriba se obiskovalcu odpirajo enkratni pogledi na jezero, Bled in okolico in te lokacije predstavljajo enkratno možnost za postanek, umiritev misli pa tudi izziv za fotografe. Nad vsem tem na svoji dominantni poziciji kraljuje Blejski grad, ki  predstavlja tudi najbolj obiskan del tega prostora in verjetno bo to tako tudi v bodoče. Ni odveč povedati tudi to, da je celotno področje, še posebej pa grajski hrib, zanimivo tudi iz arheološkega vidika in bo v bodoče tudi tem raziskavam posvečeno veliko pozornosti. Vse te zanimivosti bomo povezali z urejenimi tematskimi potmi in ustvarili možnost spoznavanja naše naravne in kulturne dediščine v povezavi s pohodništvom in rekreacijo v lepem okolju na dejansko sonaraven način.

V preteklem mesecu so bili storjeni prvi, izjemno pomembni koraki k uresničevanju vizije zgodovinsko doživljajskega parka. Skupaj z Občino Bled, ki vodi postopke prostorskega načrtovanja v obliki dopolnitev Občinskega prostorskega načrta in strokovnjaki so bili usklajene izjemno pomembne rešitve za ta projekt. V povezavi s priključkom severne razbremenilne ceste je bila definirana lokacija parkirne cone za ta prostor, način njene povezave z muzejem, centrom za obiskovalce in Blejskim gradom, enako pa tudi dokončna lokacija dvigala za grad.  Zavod za kulturo je kot lastnik Pristave objavil tudi javni poziv za sodelovanje pri izgradnji muzeja sodobne umetnosti in na ta poziv smo prejeli kandidaturo podjetja Artarhiv d.o.o. iz Ljubljane, ki se nahaja v lasti g. Igorja Laha. Firma je izrazila interes za sodelovanje v dveh smereh. Pripravljena je investirati v prenovo in dogradnjo Pristave, istočasno pa sta g. in ga. Lah kot lastnika pomembne zbirke, v kateri se nahajajo številna dela Zorana Mušiča, Anselma Kieferja in drugih umetnikov, izrazila željo, da se ta zbirka stalno umesti v novonastale galerijske prostore. S firmo Artarhiv d.o.o.  smo tako pretekli teden podpisali tudi pogodbo o podelitvi stavbne pravice, ki firmi omogoča projektiranje in gradnjo objekta takoj po sprejetih dopolnitvah prostorskega načrta. Projektant muzeja bo predvidoma znani arhitekt g. David Chipperfield iz Velike Britanije, avtor projektov Veslaškega muzeja v Henleyu in številnih galerij in objektov raznih kulturnih ustanov po celem svetu. Lokacijo si je že ogledal in prepričani smo, da bo njegovo avtorstvo dalo celotnemu projektu še dodano vrednost.

Načrtujemo, da bo park v celoti zgrajen in urejen do začetka leta 2020. Pri nastajanju tega projekta bi  želel izpostaviti  odlično sodelovanje z občinskimi službami in strokovnjaki. Že letos na gradu pričakujemo okrog 400.000 obiskovalcev, v bodoče pa bodo grad, nove vsebine in severna razbremenilna cesta v ta prostor zagotovo pripeljale preko pol milijona obiskovalcev letno. Zato je nujno obravnavanje in načrtovanje tega prostora iz vseh vidikov,  s sodelovanjem vseh,  v povezavi s stroko  in ta proces je trenutno že v teku.

Prepričani smo, da bo tako urejen zgodovinsko doživljajski park pomenil izjemno popestritev blejske ponudbe, poznavajoč okolico pa si upamo trditi, da bo predstavljal tudi eno pomembnejših zanimivosti, vrednih obiska v tem delu Evrope.  

 

                                                                                                                             Zavod za kulturo Bled

                                                                                                                                  Matjaž Završnik              

Oglejte si tudi