Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Projekt recharge.green – v ravnotežju med energijo in naravo v Alpah

Bled - Triglavski narodni park (TNP) sodeluje v mednarodnem projektu recharge.green na temo pridobivanja energije iz obnovljivih virov, za katere Alpe predstavljajo velik potencial. Izraba obnovljivih virov lahko pomembno prispeva k blažitvi podnebnih sprememb, vendar lahko povečano izkoriščanje vodi tudi k povečevanju pritiskov na naravo. Skupaj z avstrijskimi, francoskimi, nemškimi, italijanskimi in še tremi slovenskimi projektnimi partnerji bomo poskušali najti odgovore na vprašanja,  kakšen je lahko vpliv takšnih sprememb na življenjske prostore živali in rastlin, kako učinkujejo spremembe na rabo prostora in kakovost tal ter  koliko energije iz obnovljivih virov sploh lahko trajnostno pridobivamo.

 

Glede na to, da skoraj 60 odstotkov TNP preraščajo gozdovi, je za naše območje še posebej zanimiva izraba gozdne biomase. V TNP so opredeljena tudi pilotna območja, kjer se bodo v okviru projekta preverjala razvita orodja in modeli. Poleg tega bo 16 partnerskih institucij pripravilo strategijo pridobivanja energije iz obnovljivih virov in orodij za podporo pri odločanju. Ključna sestavina projekta je analiza in primerjava stroškov in koristi pridobivanja energije iz obnovljivih virov, ekosistemskih storitev in morebitnih vzajemnih vplivov.

Projekt poteka od oktobra 2012 do junija 2015 in je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj znotraj programa transnacionalnega teritorialnega sodelovanja Območje Alp. V projektu bomo prikazali načine usklajenega pridobivanja energije iz obnovljivih virov z ohranjanjem biotske pestrosti in krajine v Alpah, zato vas vabimo, da si več o projektu, dogodkih in rezultatih ogledate na internetnih straneh www.recharge-green.eu, https://www.facebook.com/recharge.green in https://twitter.com/RechargeGreen.

Koordinator projekta v TNP je dr. Tomaž Kralj, e-naslov: tomaz.kralj@tnp.gov.si, tel: 04 57 80 206.

 

Javni zavod Triglavski narodni park

Oglejte si tudi