Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

Priprave na čistilno akcijo

Pet dni pred čistilno akcijo Očistimo Bled 2014 objavljamo še nekatere podrobnosti, tudi glede čiščenja gozdov.

Bled - V občini Bled bomo tudi letos izvedli čistilno akcijo, ki bo potekala po vseh krajevnih skupnostih v soboto, 5. aprila.  Posameznike, društva, krajevne skupnosti ter druge organizacije pozivamo k sodelovanju! Tudi letos pričakujemo vašo udeležbo, saj poleg sanacije najbolj motečih in nevarnih divjih odlagališč želimo urediti še:

 

  • vaška jedra, skupne javne in zelene površine, igrišča, prireditvene prostore…
  • sprehajalne in turistične poti, šolske poti ter okolico šol in vrtcev…
  • obrežja potokov, rek in obalo jezera.

 

V naslednjih dneh bodo zato na ravni občine in po krajevnih skupnostih tekle priprave pod vodstvom svetov KS, saj k sodelovanju želimo pritegniti čim več društev in krajanov,  prostovoljcev s stroji in prevoznimi sredstvi za prevoz odpadkov na zbirna mesta. Odpadke bo ta dan od 8. do 14. ure možno pripeljati tudi direktno na zbirni center ob čistilni napravi ali pa na zbirno mesto ob Infrastrukturi Bled na Rečiški 2.

 

V soboto, 5. aprila, bo tudi akcija odstranjevanja azbestno cementnih ali salonitnih plošč. Zbiranje teh plošč bo potekalo:

 

  • KS Bohinjska Bela – pred kulturnim domom od 8.00 do 9.30. ure
  • KS Ribno – pred Zadružnim domom Ribno od 10.00 do 11.30. ure
  • KS Zasip – pred Domom krajanov od 12.00 do 13.00 ure
  • KS Bled in KS Rečica – Infrastruktura, Rečiška 2, od 13.30 do 16.00 ure

 

Na zbirna mesta pripeljite plošče, ki jih je potrebno predhodno navlažiti in pokriti s PVC folijo,   pri nakladanju uporabite ustrezna zaščitna sredstva. Za sortiranje, pakiranje in embaliranje ter odvoz z deponiranjem bo poskrbelo leško podjetje Eržen,d.o.o., Alpska cesta 84, tel.: 041 618 998, ki bo izstavilo prevzemnico s količino oddanih plošč, kar bo tudi osnova za obračun po ceniku, ki je enak kot lani.

 

 

Posebej vas obveščamo, da bo občina Bled kot prispevek pri odstranjevanju nevarnih odpadkov, vsem občanom, ki bodo oddali plošče na ta dan, subvencionirala 50 % cene odvoza in deponiranja.

 

 

Priprave na letošnjo akcijo koordinirajo strokovne službe Občine Bled. Poleg problematike divjih odlagališč na zasebnih zemljiščih, je letos dodatni problem velika količina podrtega drevja na sprehajalnih poteh okoli Bleda, zato pozivamo vse lastnike na teh območjih, naj čim prej ali vsaj do sredine aprila pospravijo podrto drevje ter s tem v zvezi upoštevajo navodila in odločbe Zavoda za gozdove.

 

Sanacija posledic žledoloma  v gozdovih

 

Med najbolj prizadetimi gozdovi na Zgornjem Gorenjskem so tudi gozdovi v občini Bled, zelo je prizadet zeleni pas Bleda. Sanacija v nižini poteka že dober mesec. Količina polomljenega drevja je izredno velika, nevarnost preti zaradi lubadarja, ki bi se lahko zaredil na nepospravljeni smreki in uničil še zdrave gozdove.

Zalomljene ceste odpira GG Bled, ki ima sklenjene pogodbe za vzdrževanje gozdnih cest. Seveda je pravica lastnikov gozdov, da ceste očistijo sami in začnejo s sanacijo. Vlake, poti in markirane steze morajo čim prej presekati lastniki gozdov. Če bodo to delo opravljale interesne skupine, mora biti o tem nujno obveščen lastnik. Če ni dogovorjeno drugače, je treba drevesa nujno prežagati na sortimente in pustiti na parceli. Zavod za gozdove izdaja lastnikom odločbe za sanacijo. Ponekod je vse drevje za posek označeno, drugje je količina le ocenjena. V tem primeru se posekajo  vsa podrta in odlomljena drevesa, iglavci, ki imajo odlomljene več kot eno tretjino krošnje in listavci, ki imajo poškodovane 80% krošnje. Lastnik lahko začne s sanacijo pred izdajo odločbe, predhodno mora o tem obvestiti svojega revirnega gozdarja. Najbolj se mudi s spravilom bora, ki mu cena hitro pada in smreke, za katero bodo lastniki za svež les lahko iztržili največ. Rok za pospravilo iglavcev je zato vsaj do začetka junija. 

Zavod za gozdove, območna enota Bled

 

Vse, ki se letošnje akcije ne boste mogli udeležiti prosimo, da poskrbite za

urejenost okolice domov in obcestnih pasov. Prošnja velja tudi direktorjem in zaposlenim v podjetjih, da v okviru akcije poskrbijo za primerno urejenost svojih objektov, dostopnih poti in bližnje okolice.

 

Vse gradbene odpadke je možno odlagati v gramoznici v Ribnem, zeleni odpad  uporabite za kompost. Pred akcijo bosta Občina in Infrastruktura Bled d.o.o.  poskrbeli za vrečke in rokavice ter za pravočasni odvoz zbranih odpadkov, krajevne skupnosti pa na svojem območju za izvedbo akcije, ki se bo že tradicionalno zaključila z družabnim srečanjem udeležencev.

 

Z željo, da bi s skupnimi močmi tudi letošnjo  akcijo izvedli kar se da uspešno, se Vam za vaš trud in sodelovanje, že vnaprej zahvaljujemo!

 

O nadaljnjih  pripravah na čistilno akcijo boste podrobneje seznanjeni preko medijev in spletne strani občine Bled.

Jože Dežman, Občina Bled

Oglejte si tudi