Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Potica tudi v Triglavski roži

Medtem ko na Blejskem otoku potekajo Dnevi potice, bodo tej slovenski tradicionalni sladici veliko pozornosti posvetili tudi v Triglavski roži.

V sredo, 10. decembra, bo ob 19. uri pogovor o potici, odprli bodo tudi razstavo.

 

To, da mora na pravi praznični mizi stati debelo namazana potica, pa naj bo orehova, makova, pehtranova, medena ali celo čokoladna, ni nobena skrivnost. Tudi recept za pripravo potice je več kot enostavno najti: bodisi v eni od mnogih kuharskih knjig bodisi na internetu. Pa vendar je priprava dobre in lepe potice skrivnost. Skrivnost pravih sestavin, pravega recepta, pravega načina priprave, pravih pripomočkov in peči oziroma pečice. Najpomembnejša skrivnost pa leži v  spretnih rokah in znanju priprave - kuharskih mojstrov ali domačih gospodinj.
Razstava Potica nas bo spomnila na bistvene elemente, ki pripomorejo k temu, da potica lahko zadiši z naših miz, v pogovoru pa se bodo dotaknili našega odnosa do te edinstvene sladice in razlogov zanj.

 

Pogovarjali se bodo z Barbo Štembergar Zupan, mojstrico oblikovanja gline in izdelovalko glinastih potičnic, mojstrom kuharjem Urošem Štefelinom in mojstrico gospodinjo Tini Zupan, Frčejovo iz Zgornjih Gorij. Vsi so na svoj poseben način povezani s potico, njeno pripravo in zgodbami, ki se pletejo okrog nje. Ne bodo pa o potici samo poslušali, ampak jo bodo seveda tudi okušali! Naprosili so gospodinje Bleda, Gorij in Bohinja, članice Društev kmečkih žena in deklet na vasi, naj  v domačih kuhinjah in pečeh pripravijo potice, kakršne postavijo za praznike na praznične mize. Zelo okusno bo!

Oglejte si tudi