Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Dobre možnosti za sodelovanje in velik potencial

Bled - V okviru Strateškega foruma Bled je IEDC-Poslovna šola Bled gostila in so-organizirala 2. simpozij strokovnih institutov Kitajske ter srednje- in vzhodnoevropskih držav na visoki ravni.


Več kot 180 predstavnikov strokovnih institutov, državnih predstavnikov in poslovnežev iz šestnajstih  držav srednje in vzhodne Evrope in Kitajske se je na robu strateškega foruma srečalo na IEDC-Poslovni šoli Bled. “Simpozij je pomemben dogodek in znaten korak v smeri sodelovanja med tako imenovanimi deželami 16+1,” je v pozdravnem nagovoru poudarila prof. Danica Purg, dekanja in direktorica IEDC-Poslovne šole Bled in nadaljevala: “Sodelovanje in povezovanje sta pomembni vrednoti in potrebi IEDC-ja. Pomemben korak v smeri povezovanja družb v razvoju smo na IEDC naredili z ustanovitvijo mednarodnega združenja CEEMAN, ki danes povezuje 215 poslovnih šol iz 54 držav. Združenje je osredotočeno na srednjo in vzhodno Evropo, vendar deli znanje tudi z južno Ameriko in Afriko. Upam, da bomo kmalu pritegnili tudi Azijo.”

“Sodelovanje med Evropsko unijo in Kitajsko poteka v dobri smeri, vendar je pot še dolga. Vzpodbudne možnosti za razvoj sodelovanja se kažejo zlasti v regiji srednje in vzhodne Evrope,” je v pozdravnem nagovoru povedal Liu Guchang, predsednik kitajskega združenja mednarodnih šol  in bivši namestnik zunanjega ministra Kitajske. »Kitajska je že naredila nekaj potez v smeri investicij in trgovskega sodelovanja v Srbiji ter na področju turizma v Pragi. Resnično upam, da pomeni ta simpozij nov začetek v sodelovanju med Kitajsko in srednji in vzhodno Evropo. Upam, da bomo imeli poglobljene razgovore, da bodo naše zamisli vodile naša dejanja,” je zaključil Lui Guchang.  

 

Osrednja govornika, dr. Danilo Türk, bivši predsednik Slovenije, in Tang Jiaxuan, bivši svetovalec kitajski vladi, sta delila prepričanje, da bo potrebno vložiti veliko truda, da bo lahko sodelovanje zares   uspešno in na visokem nivoju. Potencial je velik.  “Infrastruktura je pomembna, vendar naj sodelovanje ne bo omejeno le na ceste in železnice, naj se osredotoči tudi na med človeško sodelovanje, na kulturo, turizem. Izkoristimo našo geografsko lego, naše naravne lepote, našo kulturo. Bodimo ambiciozni!” je poudaril dr. Türk.

 

Simpozij je bil organiziran v obliki štirih panelov, s priložnostmi za razprave in navezovanje stikov. Posamezni paneli so se osredotočali na (1) srednjo in vzhodno Evropo in Kitajsko kot pomemben motor sodelovanja med EU in Kitajsko, (2) iniciative za svileno gospodarsko in pomorsko pot, (3) strateške usmeritve za 16 + 1 gospodarsko sodelovanje (4) kulturno izmenjavo. 

 

Alenka Nedelko, IEDC Bled

Oglejte si tudi