Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

POBRATENJE TRIGLAVSKEGA NARODNEGA PARKA IN NARODNEGA PARKA CRATER LAKE (ZDA)

Bled - Triglavski narodni park in Narodni park Crater Lake iz Združenih držav Amerike (Oregon) sta dne 25. maja 2017 v Infocentru Triglavska roža Bled podpisala dogovor o pobratenju za medsebojno podporo ter izmenjavo znanja in izkušenj na področjih ohranjanja narave, upravljanja zavarovanih območij, izobraževanja ter strokovnih nalog in raziskovanja.  Sedem članska delegacija z direktorjem Narodnega parka Crater Lake je na obisku v Triglavskem narodnem parku od 22. do 25. maja 2017 obiskala informacijska središča Triglavskega narodnega parka, Bohinj, Tolminska korita, Trento, Vršič, Vrata in Zgornjo Radovno. Predstavniki iz ZDA so se srečali z različnimi deležniki na območju Triglavskega narodnega parka ter predstavniki Ministrstva za okolje in prostor in lokalnih skupnosti.

 

Triglavski narodni park in Narodni park Crater Lake sta si podobna po zemljepisni širini, bogati biotski raznovrstnosti, oba sta poznana po jezerih, gorah in gozdovih. Oba privabljata številne obiskovalce, ki si želijo miren oddih ali aktiven dopust. Pri upravljanju se oba parka srečujeta s podobnimi izzivi, zlasti, kako zagotavljati doživljanje parka, ki je ustrezno z vidika varstva narave. Veleposlanik ZDA v Sloveniji Brent Robert Hartley je v nagovoru ob slavnostnem podpisu dogovora povedal, da je povezava med parkoma smiselna zaradi številnih razlogov in dodal: »Slovenci in Američani globoko cenimo naravna bogastva. Odkar sem prišel v Slovenijo, sem presunjen nad obilico naravnih lepot Slovenije, ob katerih človeku zastaja dih, kot tudi nad neštetimi načini preživljanja prostega časa Slovencev v naravi,« ter dodal, da so v ZDA upravičeno ponosni nad sistemom ureditve narodnih parkov, ki ga imajo mnogi za najboljšo idejo Amerike. Vodja sektorja za ohranjanje narave na Ministrstvu za okolje in prostor dr. Marija Markeš je poudarila, da vse kar počnemo v naravi, za naravo in z naravo danes, bo dediščina jutri, in da je ne glede na to, kje živimo – v majceni Sloveniji ali veliki Ameriki – pomembno, kako s svojim delovanjem prispevamo, da bi ljudje okoli nas naravo začutili, jo spoštovali in ohranjali. V.d. direktorja Triglavskega narodnega parka dr. Bogomil Breznik je povedal, da ni naključje, da je dogodek organiziran prav v tednu slovenskih parkov, ko slovenska zavarovana območja praznujemo Evropski dan parkov in se spominjamo 24. maja 1909, ko je bilo na Švedskem ustanovljenih prvih devet narodnih parkov ter da je podpis dogovora o pobratenju še ena potrditev, da narava ne pozna meja in da s skupnim povezovanjem  upravljanje parkov lahko še izboljšamo.

»Pobratenje bo največ prineslo prebivalcem obeh držav«, je poudaril direktor Narodnega parka Crater Lake Craig Ackerman in dodal, da si bosta organizaciji delili znanje, izkušnje in strokovnost z namenom, da zaščitimo in ohranimo naravo iz zgodovino ter omogočimo dostop do čudovitih pokrajin, naravnih virov in bogate zgodovine vsem ljudem. Možnosti skupnega sodelovanja in učenja med slovenskim in ameriškim parkom je izpostavil tudi predsednik Sklada Crater Lake Bill Thorndike.

 

Na dogodku je bilo tudi slovesno odprtje razstave Narodni parki - v skrbi za naravo s fotografijami motivov narodnih parkov iz ZDA in TNP. Razstava, ki so jo pripravili Veleposlaništvo ZDA, revija National Geographic Slovenija in Turizem Ljubljana, bo do konca septembra 2017 predstavljena na različnih mestih v TNP in okolici in sicer v Infocentru Triglavska roža Bled, Informacijskem središču TNP Dom Trenta, Centru TNP Bohinj, v Zeleni hiši TIC Kobarid, na Pocarjevi domačiji v Zgornji Radovni in v Športnem centru Pokljuka na Rudnem polju. V kulturnem programu dogodka so nastopili multi-instrumentalist Boštjan Gombač in pevci otroškega zbora Glasbenega  centra DoReMi z Bleda.


Tina Markun, TNP

Oglejte si tudi