Logo MojaObčina.si
DANES
6°C
4°C
JUTRI
8°C
4°C
Oceni objavo

Plovbni režim sprejet

Bled - Blejski občinski svetniki so na včerajšnji seji soglasno in brez razprave sprejeli novi plovbni režim po Blejskem jezeru ter spremembe odloka o javnem redu in miru. Prepričani so, da so dosegli dober konsenz z vsemi deležniki, da se na Bledu in Blejskem jezeru vzpostavi ustrezen red.

Kot je pojasnil predsednik posebne svetniške komisije za uskladitev interesov glede plovbnega režima Jaka Bassanese, so deset dni aktivno iskali rešitve. "Dosegli smo več kot zadovoljiv konsenz in skoraj vsi akterji so zadovoljni," je ocenil in dodal, da so rešili tudi problem, ki je nastal med župnijo in pletnarji.

Glavno vodilo je bilo uskladiti odlok z obstoječim blejskim prostorskim načrtom in zakonodajo, hkrati so se dogovorili za vzpostavitev rednega linijskega prevoza, katerega podrobnosti pa bodo dorekli v nadaljnjih pogovorih.

Novi režim bo za razliko od starega, sprejetega leta 2009, dovoljeval oddajo plastičnih plovil, in sicer 55 kajakov, kanujev in supov. "V celoti sledimo nedavni študiji, koliko plovil Blejsko jezero prenese. To je približno 130 plovil in tega smo se tudi držali," je zagotovil Bassanese.

Režim uvaja tudi pristojbine za plovbo, ki za vsako pletno znašala 5000, za čoln 200, za druga plovila pa 100 evrov. Vendar to velja le za izposojevalce. V nasprotju z Bohinjskim jezerom rekreativna plovba z lastnimi plovili na Blejskem jezeru ostaja brezplačna.

S pobranimi pristojbinami, ki jih bo letno za okoli 135.000 evrov, bodo na Bledu skrbeli za urejanje obale in prenovo infrastrukture. Z režimom plovbe, ki stopi v veljavo 1. maja, se urejajo tudi dostop do jezera in pristanišča ter vstopno-izstopna mesta.

Kot je po sprejemu odloka o plovbnem režimu dejal blejski župan Janez Fajfar, so prišli do solidne rešitve, ki ohranja blejsko tradicijo, a gre hkrati v korak s časom. Zadovoljen je tudi, da se je stanje glede jezera umirilo.

"Župnik ima omogočena nemoten dostop do otoka in njegovo oskrbovanje, pletnarji pa lahko naprej delujejo kot že dolga desetletja. Hkrati bo z uvedbo linijskega prevoza obiskovalec na njem toliko časa, kolikor želi," je dejal župan.

Vendar vsi z novim režimom vendarle niso zadovoljni. Društvo za varstvo okolja Bled, ki je kritično do tega, da ni bilo vključeno v aktivno pripravo odloka, nasprotuje liberalizaciji oddajanja vseh plovil, predvsem plastičnih. Prepričani so, da se bo zaradi podjetnikov, ki tržijo plovila, poslabšalo stanje na in ob jezeru.

"Za Blejsko jezero bi se morala upoštevati maksimalna varstvo in zaščita iz ekološkega, kulturnega in sociološkega vidika," so v pismu občinski upravi in svetnikom zapisali v društvu, kjer med drugim opozarjajo na nevarnost okužbe jezera s tujerodnimi rastlinskimi in živalskimi vrstami ter na izgubo naravne in kulturne dediščine.

Blejski svetniki so kljub temu novi odlok na današnji seji brez razprave in soglasno sprejeli. Enako velja za spremembe odloka o javnem redu in miru. Kot je dejal župan, je tudi ta kompromis, saj se glede tega križajo različni interesi.

"Nekateri bi radi imeli tudi center Bleda za spalno naselje. Vendar je to zelo težko, saj je turistični kraj," je poudaril župan in dodal, da so se odločili, nekaj več obremenjenosti s hrupom dovoliti v samem centru Bleda ob jezeru, v širšem zaledju pa je toleranca nižja.

Oglejte si tudi