Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Platforma za ekološko povezanost

Bled - Triglavski narodni park je 30. septembra in 1. oktobra 2015 organiziral sestanek Platforme za ekološko povezanost, na kateri so sodelovali nacionalni predstavniki platforme in predstavniki pilotnih regij, ki jih je razglasila Alpska konvencija. Med devetimi pilotnimi regijami za ekološko povezanost sta tudi Triglavski narodni park in italijanski Naravni park Julijsko predgorje iz Rezije. 


Udeleženci so na sestanku predstavili trenutne aktivnosti, izkušnje in znanja na področju izboljšanja ekološke povezanosti, saj je življenjski prostor za živali prostoživečih vrst zaradi različnih človekovih dejavnosti vse bolj razdrobljen in nepovezan. Obravnavani so bili tudi ključni rezultati nekaterih projektnih aktivnosti, kot sta na primer zaključena projekta greenAlps in recharge.green, v katerih je Triglavski narodni park med drugim sodeloval kot projektno območje. Platforma povezuje zavarovana območja v Alpah, podpira in spremlja dejavnosti na pilotnih območjih ter predstavlja pomemben vezni člen med politiko, znanostjo in prakso. Udeleženci so si ogledali tudi Pokljuko kot značilno območje, kjer je pri upravljanju potrebno usklajevati različne interese.


Platforma Alpske konvencije za ekološko povezanost je ena izmed enajstih delovnih področij stalnega odbora Alpske konvencije in prispeva k izvajanju protokola Varstvo narave in urejanje krajine. Pripravlja skupne strategije za ohranjanje biotske raznovrstnosti v Alpah, predvsem ukrepe za povezanost med naravnimi habitati. Konkretne naloge platforme so širjenje in dopolnjevanje čezmejnih zavarovanih območij, izdelava metodologije za povezovanje naravnih habitatov in uresničevanje ukrepov, pomembnih za povezovanje alpskih habitatov in vrst.


Alpska konvencija

 je mednarodna pogodba, ki so jo sklenile alpske države (Avstrija, Francija, Italija, Liechtenstein, Monako, Nemčija, Slovenija in Švica), ter EU za trajnostni razvoj in zaščito Alp.

Tina Markun, TNP

Oglejte si tudi