Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Osnutek odloka o prostorskem načrtu pod streho

Bled - Blejski občinski svet je na današnji seji sprejel dopolnjen Osnutek odloka o občinskem prostorskem načrtu, ki je bil v pripravi od leta 2005 - med tem časom se je Občina Bled razdelila na Občini Bled in Gorje, sprejeta je bila nova prostorska zakonodaja in še kaj. .. Kako zahteven je dokument, priča podatek, da je k njemu moralo dati soglasje kar 48 različnih služb in institucij. Občina Bled je prejela več kot 400 različnih individualnih pobud o dokumentu.

 Župan Janez Fajfar je še pred predstavitvijo povedal, da  gre za strateški in temeljni razvojni dokument Občine Bled. v dokumentu se srečujemo s težnjami po pozidavi, ki zagotavljajo razvoj in hkrati z varovanjem okolja - nove pozidave na varovanih območjih niso predvidene.  Dokument sicer predvideva več kot sto gradenj zasebnih stanovanjskih hiš v naseljih ter dve pozidavi za poslovno dejavnost, pa tudi poenotenje urbane opreme.

Usklajevanja dokumenta so bila dolgotrajna, sam dokument pa je kompromis želja in pobud ter zakonskih omejitev. Javna razgrnitev dokumenta bo podaljšana do 10. junija.

Občina z dokumentom želi preprečiti nadaljevanje stihijske gradnje, želi pa začeti tudi z obnovami občinskih naselij, kot so na primer vaška jedra, sočasno pa bodo na Bledu uredili tudi stanje na jezeru in okoli jezera.

Prostorski razvoj vključuje različne vidike ravnanja s prostorom, od ohranjanja narave in kulturne dediščine do poselitve in podobno.

Pri prometu sta v prednosti izgradnji obeh razbremenilnih cest, kolesarske povezave se izboljšujejo. V jezerski skledi dokument dolgoročno predvideva postopen umik motornega prometa. Tudi pri razvoju turizma je pomembno, da kljub velikemu številu obiskovalcev varovanje jezera in obale ostane na prvem mestu.

Določena so vodovarstvena območja, saj je eden izmed ciljev občine zavarovanje vodnih virov v občini Bled.

Osrednje območje Bleda je prepoznano tudi kot nacionalno prepoznano območje, na to se nanašajo tudi usmeritve za razvoj krajine. Svetniki so dokument sicer podprli, vendar z mešanimi občutki - nekatere svetnike je motilo predvsem to, da se gradnja na Bledu zelo omejuje, kar po njihovem pomeni manj možnosti za mlade in manj možnosti za prihodnji razvoj. Svetnike so motila tudi zelo natančno in strogo določena merila za posamezne posege v prostor - na primer natančna velikost gradbenih parcel, velikost napuščev in podobno.

Oglejte si tudi