Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

Seja sveta TNP

 

Na 6. redni seje sveta Javnega zavoda Triglavskega narodnega parka (JZ TNP) dne 15. aprila 2014 so člani sveta obravnavali poročilo o delu, poslovno in računovodsko poročilo ter sanacijski program JZ TNP.

Ključne naloge JZ TNP v letu 2013 so bile priprava osnutka predloga načrta upravljanja TNP, ki je bil posredovan na MKO v nadaljnji postopek za sprejem na Vladi RS, evidentiranje in spremljanje stanja biotske raznovrstnosti, izvajanje ukrepov varstva, upravljanje območij Natura 2000, delo na področju naravovarstvene nadzorne službe, kot so usmerjanje in ozaveščanje obiskovalcev ter skrb za vzdrževanje parkovne infrastrukture, upravljanje Lovišča s posebnim namenom Triglav ter delovanje in aktivnosti informacijskih središč TNP. Kot novost v letu 2013 je JZ TNP uvedel pisarne na terenu za svetovanje prebivalcem TNP v štirih krajih na območju parka, kar je bilo v lokalnih skupnostih parka zelo dobro sprejeto.

V letu 2013 je JZ TNP sodeloval pri 12 mednarodnih projektih, štirje so bili uspešno zaključeni. Projekti so ob obstoječem  načinu financiranja pomembna možnost za dodano vrednost izvajanja nalog in programa dela TNP, vendar je glede na finančne možnosti JZ TNP delež soudeležbe pri projektih visok, zato zalaganje sredstev bistveno bremeni finančno poslovanje.

Posebej velja omeniti uspešno pridobivanje ustreznih dovoljenj, evropskih sredstev, izvedbo postopkov javnih naročil in začetek izvajanja del pri treh investicijah: ogrevanje na biomaso v Informacijskem središču Dom Trenta, prenovi Informacijskega središča na Bledu in začetek del za izgradnjo informacijsko izobraževalnega središča Bohinjka v Stari Fužini. 

Nekatere načrtovane strokovne naloge v letu 2013, pri katerih se je pokazala zahteva po večjem vložku dela in dodatnem usklajevanju z deležniki se bodo nadaljevale v letu 2014.  Tudi finančno stanje je zahtevalo dodatno določanje prednosti pri izvajanju, tako npr. niso bile izvedene vse načrtovane naloge npr. na področju založništva in vzdrževanja infrastrukture.

 

Analiza poslovanja kaže, da se JZ TNP s poslovanjem ni prilagodil trendu zmanjševanja finančnih sredstev kot posledice ekonomske krize. Zato je začela v letu 2011 nastajati likvidnostna izguba, ki se je z leti poglabljala. Leta 2013 je bilo financiranje iz sredstev proračuna zmanjšano na raven leta 2010. Nastale razlike je JZ TNP reševal s pokrivanjem stroškov dela iz lastne dejavnosti in varčevalnimi ukrepi, toda prihodki od tržne dejavnosti niso dosegli načrtovane ravni. Presežek odhodkov nad prihodki JZ TNP v letu 2013 je 85.320 EUR, ob upoštevanju presežka odhodkov nad prihodki preteklih let 2011 in 2012  v višini 171.206 EUR pa znaša skupni presežek odhodkov nad prihodki 256.526 EUR. Za kritje izgube je JZ TNP pripravil sanacijski program, ki so ga člani sveta potrdili ter sprejeli sklep, da do polletja uprava svetu TNP poroča o njegovem izvajanju in seznani svet TNP z oceno tveganja njegove realizacije.

Člani sveta so na seji sprejeli še Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v JZ TNP, ki pomeni uskladitev vsebine akta s Sklepom o spremembi Sklepa o ustanovitvi JZ TNP. Sprememba se nanaša na pogoje delovnega mesta za direktorja narodnega parka v točkah glede vodstvenih izkušenj in poznavanja področja dela v parku oz. zavodu.  


Sporočilo je objavljeno tudi na spletni strani TNP na povezavi tukaj

--
Tina Markun                                                                                                                            

 

SKUPNA SPLOŠNA SLUŽBA
STIKI Z JAVNOSTMI
UPRAVA
JAVNEGA ZAVODA TRIGLAVSKI NARODNI PARK

Oglejte si tudi