Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

Slapovi Buzeta

Planinski pozdrav.

Člani planinskega društva Bled, bilo nas je kar 38, smo se 14.3. odpravili na drugi letovšji pohod v hrvaško Istro in si ogledali sedem slapov Buzeta ter po informacijah najmanjše mesto na svetu, Hum.

 

Pot se začne na desnem bregu reke Mirne, ki izvira v jugozahodnem delu Čičarije južno od mesteca Hum in je dolga 53 km ter se izliva v morje v bližini Novega grada. Po krajši ravnini smo prišli v gozd in prečkali Komarjev most, poimenivan po ustanovitelju te lepe, 15 km dolge poti in kmalu potem prišli do prvega slapa. Takoj za tem smo se dvignili na pot, ki se nahaja pod previsnimi stenami, po katerih je vidna sled plezalcev. Pot je zavarovana z vrvjo in lepo speljana. Tako smo prišli do najvišje točke pohoda, kjer se nam odpre lep pogled proti Buzetu, Čičariji In z Učko na vzhodu. Vsi slapovi se zlivajo v jezerca in tolmune s čisto smaragno vodo. Prečkali smo tudi Napoleonov most, pod katerim se vidi vsa mojstrovina graditeljev tistega časa. V vasi Kotle smo si privoščili počitek z malico in pot nadeljevali proti izhodišču, kamor smo prispeli po 6 urah zmerne hoje.

Za konec naše poti smo obiskali še mestece Hum, ki se prav tako nahaja na griču. To utrjeno naselje je v celoti ohranilo srednjeveško podobo. Kraj se prvič omenja leta 1102 in je bil obmejna utrdba med beneško in habzburško posestjo in ima tudi dve cerkvici ena romarska zgrajena v 12 stoletju in druga 1802 leta.

 

Zahvaljujemo se vodnikom Radu in Mateju, predvsem pa  Zdravku Zalokarju, ki je to pot tudi načrtoval. Še enkrat hvala!

Naslednji izlet bo 18.4. po delu slovenske planinske poti od Ermanovca preko Kladja, Bevkovega vrha, Sivke do Ledin.

Vljudno vabljeni!

Lep planinski pozdrav!

Oglejte si tudi