Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Planinski izlet Ajdna

 20. junija smo planinci Planinskega društva Bled odšli na obisk arheološkega najdišča na Ajdno pod Stolom in na dan Gorenjskih planincev v kočo pri Valvazorjevim domom.

 

Na pot smo krenili ob 7h. Za izhodišče smo izbrali Koroško Belo. Po dokaj strmi poti smo prispeli na Ajdno, kjer nas je pričakal prijazni predsednik Planinskega društva Radovljica in nam razložil zgodovino staroselcev, ki so se naselili tako visoko, na 1064 m. Povedal nam je, kako so odkrili ostanke starokrščanske naselbine iz 5. oz. 6. stoletja. Pod vrhom vršaca je strjenih 25 stavbenih objektov,  med njimi so tudi ostanki zgodnjekrščanske cerkve, ki je bila zidana po rimskem načinu. V stavbi poleg cerkve so arheologi odkrili tudi 11 skeletnih grobov, ki pripadajo staroselcem, ter predmete kot so posoda, orodje, orožje, nakit in druge posvetne predmete. Predsedniku Valentinu Rezarju zahvala za povedano.

 

Ob 12h se je pri Valvazorjevem domu pričela proslava z govorci kot sta župana Žirovnice gospod Leopold Pogačar in Radovljice gospod Ciril Globočnik, ter podpredsdnik planinske zveze gospod Miro Eržen za Gorenjsko odgovoren gospod France Benedik, ter predsednik gorske reševalne službe Slovenije gospod Igor Potočnik. Za konec pa je predsednik PD Radovljica predal najzaslužnejšim plakete Planinske zveze Slovenije. Bronasto je dobila tudi članica našega društva Mojca Kapus, čestitamo!

      Po končani proslavi in nevihti, ki je zajela Karavanke, so nas kombiji varno pripeljali domov.

 

P.S. Izleta se nas je udeležilo 16 planincev z vodnikoma Jerco Šolar ter Matejem Ražnom.

Oglejte si tudi