Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Planinski izlet

Blejski planinci radi – planinarimo. Po občnem zboru, ko smo uredili formalnosti in si postavili cilje za letošnjo sezono, smo se odpravili na drugi letošnji izlet. Vremenska napoved za soboto je bila, milo rečena, obupna. Zato smo izlet prestavili na nedeljo in zadeli v polno. Ko smo se skozi Škofjo Loko zapeljali proti Poljanski dolini in se začeli vzpenjati proti Ermanovcu, smo se izvili iz meglenega objema, pozdravila sta nas jasno nebo, sonček in kar nizke temperature. Nad 1000 metrov nadmorske višine so bili vidni ostanki nevihte prejšnjega dne, vse je bilo umetelno pobeljeno. Po kratkem postanku v koči smo se zapeljali še do Kladja, kjer se je naš pohod začel. Cilj – Sivka in vasica pod njo, Ledine.


Pot je že po nekaj metrih zavila gozd in se zlagoma vzpenjala. Naša četica se je vila po gozdnih poteh, saj nas je bilo kar 32. Prispeli smo do ceste in se po njej spustili na Ravan, kjer smo se ustavili na kmetiji, ki se ukvarja s predelavo mleka. Ob degustaciji se je bilo lažje odločiti, kaj bomo vzeli s seboj za popotnico. Tako so nekateri nahrbtnike kar dobro dodatno obtežili. Pred nami je bil naslednji cilj – Bevkov vrh. Preko širokega travnika, proti vrhu zasneženega, smo kmalu dosegli kapelico, kjer smo dopolnili zbirko žigov, predvsem v slovenski planinski poti. Po južnih pobočjih Bevkovega vrha je sledil kar lep spust in potem zopet navzgor. Grebenska hoja pač. Pod Mrzlim vrhom smo zavili še do mejnega kamna št.38, ki tam stoji od leta 1920 in ki je do leta 1947, ko je bila Primorska ponovno združena z Jugoslavijo, delil slovenski narod na t.i. Rapalski meji. Kmalu smo udarili v izkaznice še žig Sivke in potem po asfaltni cesti sestopili do Ledin.


V vasici v žirovskem pogorju se vse vrti okoli kmečkega turizma Pr' Jureč. Najprej smo si ogledali zanimivo etnološko zbirko na bližnjem skednju, se podprli z okusno enolončnico in doma narejenimi klobasami. Pred odhodom je gospodar raztegnil meh frajtonarice in kljub petim uram hoda (prehodili smo 15km in se vzpeli kar 700m), so nekatere zasrbele pete.  Skozi Žiri smo se zapeljali še do vasice Ravne, kjer se v bližini nahaja naravna znamenitost, mogočen skalni blok, ki je na vrhu manjše skale in ga celo en sam osebek lahko zaguga z rokami. Res neverjetna igra narave in ravnotežja. Domačini ji pravijo miza, mi pa smo jo poimenovali kar »googlova skala«. Še za dne smo se vrnili na naš Bled, pa ni bilo nič narobe, saj smo doživeli res lep dan.


Naj vas ob tej priliki povabimo na naslednji izlet, ki bo 23.maja. Odpravili se bomo v povsem drug konec naše lepe domovine – na Koroško. Povzpeli se bomo na Košenjak, za zaključek pa se bomo s splavom zapeljali po reki Dravi in se podprli s pravo flosarsko malico. Seveda tudi zabave in smeha ne bo manjkalo. Tekst in foto: Rado UREVC

Oglejte si tudi