Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

NACIONALNA KONFERENCA O OBVLADOVANJU SLADKORNE BOLEZNI

V PETEK 14. NOVEMBRA JE SVETOVNI DAN SLADKORNE BOLEZNI. V tem tednu se izvajajo mnoge aktivnosti po Sloveniji v počastitev tega praznika.

Leta 2010 je bil sprejet Nacionalni program za obvladovanje sladkorne bolezni 2010 – 2020.

V skrbi za sladkornega bolnika je Nacionalni institut za javno zdravje pri Ministrstvu za zdravje organiziralo v Ljubljani že 5. Nacionalno konferenco obvladovanja sladkorne bolezni. Poleg strokovnjakov smo bila povabljena tudi  društva diabetikov. V programu je aktivno sodelovala  Zveza diabetikov Slovenije. Iz Društva diabetikov Jesenice sva se konference udeležili  dve članici izvršilnega odbora.

Konferenco je pozdravila tudi ministrica za zdravje Marija Milojka Kolar Celarec.

Ocenjuje se, da je v Sloveniji že 136.ooo bolnikov s sladkorno boleznijo in število še narašča. Konferenca je bila namenjena predvsem obravnavi sladkorne bolezni z vidika bolnika. Opolnomočenje bolnika predstavlja enega izmed glavnih pristopov soočanja s sladkorno boleznijo. V prihodnosti se bo uveljavljal tudi pristop laičnega svetovalca, kot opora bolnikom.

Opolnomočenje  je proces, ki omogoča osebam, da povečajo nadzor nad lastnim življenjem in ki krepi zmožnost, da ukrepajo v zvezi s svojo boleznijo. 

Z zdravim načinom življenja sladkorno bolezen lahko preprečimo ali odložimo na kasnejše obdobje. Za njeno učinkovito oskrbo je izjemno pomembno zgodnje prepoznavanje in pravočasno zdravljenje, s čimer lahko preprečimo kasnejše zaplete v razvoju bolezni.

Prav zaradi tega pa je konferenca posvetila predavanja tudi o pomembnosti edukacije sladkornega bolnika in referenčnim ambulantam, ki se vse bolj uveljavljajo v našem okolju.

Veliko je bilo strokovnosti, statističnih podatkov v slovenskem in evropskem merilu, dobili pa smo tudi  napotke kako sodelovati s stroko kot društvo in bolnik  in izmenjali marsikatero mnenje z njimi.

 

Oglejte si tudi