Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Člani Turističnega društva Bled na obisku v Škofji Loki in Poljanski dolini

Pomladna strokovna ekskurzija članov Turističnega društva Bled je že dolgoletna tradicija in vrsto let jo izvajamo v sodelovanju s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled. Namenjena je spoznavanju Slovenije in promociji potovanj po Sloveniji. Veseli smo odličnega odziva članov, saj se nas vsako leto zbere za dva polna avtobusa in tudi tokrat ni bilo nič drugače.

 

Letos smo se v drugi polovici maja odpravili v Škofjo Loko in Poljansko dolino, mnogim kljub bližini ali pa ravno zato, povsem nepoznan del naše dežele. V "Loki" smo najprej obiskali rokodelski center, kjer smo si ogledali postopek izdelovanja modelčkov za škofjeloške kruhke, ki nam ga je predstavila mojstrica domače obrti Petra Plestenjak Podlogar. Z veseljem smo tudi poskusili slastne kruhke, tradicionalno medeno pecivo škofjeloškega konca. Sledil je sprehod po starem mestnem jedru in spoznavanje bogate zgodovine mesta ter na koncu obvezni obisk znane slaščičarne Homan. Po kratki vožnji do Gorenje vasi v Poljanski dolini smo prispeli na kmetijo Pustotonik, kjer so nam člani družine predstavili svoje posestvo in nam pripravili bogato degustacijo različnih mlečnih izdelkov, zato se tudi nismo mogli upreti nakupom. Popoldne smo preživeli na skrajnem koncu doline, v Žireh, kjer nas je v gostilni "Pri Županu" čakalo okusno kosilo. Zatem smo se odpravili na obisk h klekljaricam, ki so nam predstavile svoje mojstrovine in značilnosti žirovske čipke, ki se razlikuje od bolj poznane idrijske. Obvezna postaja sta bili tudi obe prodajalni Alpine, kjer si je marsikdo med nami omislil tudi nove čevlje. Za zaključek smo v župnijski cerkvi prisluhnili župniku, ki nam je predstavil zgodovino cerkve in njeno notranjost.

 

Dan, ki smo ga začeli v dežju, se je končal s soncem in zadovoljnimi obrazi udeležencev, ki so že razglabljali o tem, kam bi pokukali naslednje leto.

Oglejte si tudi