Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

MLADINSKI FOLKLORNI FESTIVAL

v soboto smo na promenadi gostili kulturna društva z Bleda in okolice. V lepem vremenu smo uživali v raznovrstnem spletu balkanskih noš in muzike.
Predstavila so se nam društva:
DRUŠTVO BOŠNJAKOV BISER JESENICE, ki je bilo ustanovljeno leta 1992 med vojno v Bosni in Hercegovini. Šteje okoli 120 članov od tega imajo 80 aktivnih članov. Imajo  mladinsko, otroško in odraslo folklorno skupino.
KUD BLED

Folklorna skupina Bled je bila ustanovljena leta 1946. V folklorni skupini deluje vizija o čim kvalitetnejšem ohranjanju plesne in glasbene kulture naših pradedkov in prababic iz okolice Bleda. Folklorno skupino sestavlja  približno 30 članov predvsem mlajše generacije, katera ima veliko energije in veselja za ohranjanje  naše lepe in pestre kulture, starejši člani nam jo pa še bolj približajo.
KPŠHD VUK KARADŽIĆ RADOVLJICA iz Radovljice je ustanovljeno leta 1995 z željo po ohranjanju srbskega jezika in tradicije, lani pa je proslavilo 20 leta obstoja društva. V društvu delujejo folklorna, pevska, literarna, dramska in športna sekcija. Najbolj številčna je folklorna, katera ima tri skupine: otroško, odraslo in veteransko skupino.

MAKEDONSKO KULTURNO DRUŠTVO SV. CIRIL IN METOD KRANJ

Makedonska folklorna skupina je bila ustanovljena kmalu po ustanovitvi Makedonskega kulturnega društva (MKD) sv. Ciril in Metod iz Kranja, ki sega v maj leta 1992. Prva generacija, ki so jo zastopali starejši plesalci, je prebudila Makedonce v Kranju in bližnji okolici in jih pripravila h kulturnemu udejstvovanju. Leta so minevala in starejši so odhajali iz skupine, število mladih folkloristov pa je v nasprotju s tem naraščalo.

KUD IZVOR KRANJ j

e društvo rojakov Plava in Gusinja v Republiki Sloveniji. Mesti se nahajata na severnem delu Črne gore, v dolini Prokletije, ki se tako geografsko, kot tudi kulturno razlikuje od ostale Črne gore. Društvo Izvor v Sloveniji deluje že 22 let, s ciljem ohraniti dediščino in kulturo ter jo prenesti na mlajše generacije. Predstavili so se nam z koreografijama Shota in Halaturka.

 

Rada bi se zahvalila vsem kulturnim društvom, ker so se z velikim veseljem odzvali na festival, hvala Niku in Andreju za vodenje, Jaki za ozvočenje, Mirzetu Bajroviću iz PEKARNE KRUHEK za rogljičke, nastopajoči so jo jih bili zelo veseli. Hvala tudi Dijani in Turizmu Bled, da smo lahko festival izvedli na promenadi.
Se vidimo naslednje leto....Juhuhu

Oglejte si tudi