Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Občinski svet tokrat predvsem o prostorskih zadevah

Bled - V torek, 14. maja, bo redna seja občinskega sveta. Občinski svet se bo tokrat spopadel z zahtevnim gradivom s področja prostora.

Občinski svet bo končno lahko odločal o dopolnjenem osnutku Odloka o občinskem prostorskem načrtu, ki je osnovni dokument občine pri načrtovanju razvoja in posegov v prostor.

Kot je zapisano v gradivu, bo ''prostorski razvoj občine bo sledil načelom temeljnih mednarodnih (Alpska konvencija, CIPRA, Krajinska konvencija, Ramsarska konvencija, Aarhuška konvencija, Evropska prostorska razvojna perspektiva, Resolucija Sveta Evrope o arhitekturni kakovosti, Ljubljanska deklaracija, Natura 2000 ipd.), državnih in regionalnih (Strategija prostorskega razvoja Slovenije (SPRS), Prostorski red Slovenije, Regionalni razvojni program Gorenjske 2007–2013 ipd.) ter občinskih dokumentov, ki opredeljujejo trajnostni razvoj, ohranjanje narave in ohranjanje kulturne dediščine.''

V dokumentu je določena tudi strategija prostorskega razvoja,  ki  teži k omogočanju kakovostnega življenjskega okolja s takšno rabo prostora, ki ob upoštevanju dolgoročnega varovanja okolja, ohranjanja narave in trajnostne rabe naravnih dobrin in drugih virov ter celostnega ohranjanja kulturne dediščine omogoča zadovoljevanje potreb sedanjih prebivalcev ter ne ogroža zadovoljevanja potreb prihodnjih generacij. 

Za Bled je vsekakor pomembno, da je celotna občna prepoznavna po arhitekturni identiteti alpskega letovišča Bled in okoliških podeželskih naselij, značilni kulturni krajini, ohranjeni naravi ter velikem številu naravnih vrednot in enot kulturne dediščine, bogastvu voda in gozdov, veliki biotski raznovrstnosti in raznovrstnosti naravnih procesov. 

Občinski svet bo med drugim odločal tudi o Odloku o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu za območje urejanja BL S-24 Mlino. Predmet sprememb in dopolnitev je zmanjšana gostota pozidave in določitev funkcionalnejših rešitev v vplivnem območju zazidalnega načrta. 

Oglejte si tudi