Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Občinski prostorski načrt o prometnem režimu

Bled - Tudi nedavno sprejeti Občinski prostorski načrt Občine Bled ugotavlja, da prometni režim na Bledu ni skladen s spremenjenimi potovalnimi navadami prebivalcev in obiskovalcev, z naraščajočim številom potnikov v osebnih vozilih ter aktualnimi mednarodnimi, nacionalnimi in občinskimi usmeritvami za razvoj prometa. Slabosti prometnega režima in infrastrukture se kažejo v slabi opremljenosti prostora za pešce in kolesarje, slabi kakovosti tlakov in prometne opreme na voziščih, parkiriščih in drugih površinah. Posledice se odražajo kot degradacija naravnega in urbanega okolja na najbolj obiskanih točkah, kar zmanjšuje privlačnost prostora ter izničuje njegove gospodarske in družbene potenciale.

 

Nivo urejenosti javnih prostorov v občini zaostaja za primerljivimi naselji v regiji in v Sloveniji ter se slabša z rastjo motornega prometa skozi naselja. Oboje vpliva na slabšanje bivalnih in delovnih razmer. Vlaganja v ureditev javnega prostora v mestu Bled in okoliških vaseh bodo v bodoče vse bolj pomembna tudi z vidika razvoja prepoznavne turistične ponudbe.

 

Hoteli na Bledu posodabljajo in dograjujejo namestitvene zmogljivosti na obstoječih lokacijah, v okviru posodobitev pa so pridobili manjše število novih ležišč. Posledica dograjevanja je okrnjena arhitekturna celovitost objektov in večja koncentracija prometnih, infrastrukturnih in drugih obremenitev prostora.

 

Občina bo prometno infrastrukturo razvijala v smeri spremenjenih prometnih navad in prometnega režima, ki bo podpiral koncept trajnostne mobilnosti. S tem namerava doseči izboljšanje bivalnega in delovnega okolja ter zmanjšanje vplivov prometa na bivalno in naravno okolje. Prednostne naloge se nanašajo na izgradnjo infrastrukture, ki bo razbremenila mestno središče motornega prometa, povečanje učinkovitosti in privlačnosti javnega potniškega prometa ter vzpostavitev zaokroženega sistema peš in kolesarskih poti, ki bo integriran s sistemom javnega potniškega prometa, je zapisano v Občinskem prostorskem načrtu.

Oglejte si tudi