Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Vam je že KLIKnilo?

V ponedeljek, 13. marca 2017, se je pričela nacionalna preventivna akcija »Varnostni pas«. Policisti in redarji bodo zato poostreno nadzirali uporabo varnostnih pasov pri vseh potnikih, tudi v okolici šol, vrtcev, nakupovalnih središč... Z akcijo, ki bo trajala do 26. marca 2017, želimo povečati delež pripetosti voznikov in potnikov ter zmanjšati težo posledic zaradi neuporabe.

Slovenska zakonodaja določa, da:

  • Med vožnjo morajo biti osebe v motornem vozilu na vseh sedežih, kjer so vgrajeni varnostni pasovi, pripete na način, ki ga je predvidel proizvajalec vozila glede na konstrukcijo zadrževalnega sistema (izjema so avtobusi mestnega potniškega prometa in avtobusi, ki imajo stojišča, na katerih osebe stojijo ter osebam, ki z veljavnim zdravniškim potrdilom dokažejo, da pasu zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo uporabljati)
  • Predpisana kazenska globa za neuporabo varnostnega pasu znaša 120 EUR.

Glede organiziranih prevozov (kot so npr. šolski) pa veljajo naslednja pravila:

  • Vsi potniki morajo biti med vožnjo ustrezno pripeti z varnostnimi pasovi tako na avtobusih kot šolskih kombijih (razen za mestne avtobuse in znotraj naselja v oddaljenosti do 10 km).
  • Otroci do višine 150 cm morajo biti ustrezno zavarovani v otroških varnostnih sedežih, skladno z navodili proizvajalca (na sedežih v avtobusu, kjer so dvotočkovni varnostni pasovi, otroški sedeži dodatno niso potrebni, v kombijih otroci potrebujejo otroški sedež).
  • Otrok do 3 let starosti ne smemo prevažati z avtobusi.
  • Potrebno je upoštevati določila glede opreme vozil za prevoz skupine otrok (skladno s Pravilnikom o opremi vozil za prevoz otrok) in upoštevanje posebnih zahtev za voznike, ki izvajajo prevoz skupine otrok (starost, izkušnje, popolna treznost).

Oglejte si tudi