Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

BODI VIDEN, BODI PREVIDEN - POZOR, PEŠCI

V ponedeljek, 3. oktobra se je začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost peščev »Bodi viden – bodi previden«, ki bo trajala do 16. oktobra 2016. Preventivna akcija posveča posebno pozornost večji osveščenosti pešcev, še posebej starejših in otrok – šolarjev, in voznikov glede pravilnega ravnanja v cestnem prometu. Zaradi vse krajšega dneva pa bodo v agenciji posvetili posebno pozornost tudi uporabi odsevnih teles, saj so pešci in tudi rekreativni tekači izpostavljeni večjim tveganjem prometnih nesreč in zmanjšani vidljivosti.
Pešci spadajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa in preventivnih ter vzgojnih aktivnosti Javne agencije RS za varnost prometa (AVP), ki je nosilec nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev.

Delež umrlih pešcev se je v lanskem letu (2015) primerjalno z letom 2014 povečal za 14 % (iz 14 mrtvih v letu 2014 na 16 mrtvih pešcev v letu 2015). Delež mrtvih pešcev predstavlja 13 % delež med vsemi smrtnimi žrtvami prometnih nesreč. Število huje telesno poškodovanih pešcev ostaja na isti ravni kot v letu 2014. V letošnjem letu je na slovenskih cestah umrlo že 17 pešcev in od tega kar 5 pešcev na avtocesti.

V zadnjih letih je naraslo število prometnih nesreč z udeležbo pešcev v naselju (v letu 2015 12 mrtvih v naselju, 4 izven naselja), med drugim tudi na prehodih za pešce, kjer so letos umrli trije pešci. Žal pa je bila med umrlimi pešci, kar pri štirih, ugotovljena visoka stopnja alkohola v krvi.

Glavni vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami za pešce so neupoštevanje in odvzem prednosti, v veliki meri tudi nepravilnost pešca pri prečkanju vozišča (letos 7 mrtvih) ter neprilagojena oz. prehitra vožnja voznikov. Največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v jesensko-zimskih mesecih. Pri tem posebej izstopa mesec november. Tudi zato so agencija in ostali vključeni deležniki preventivno-vzgojne aktivnosti v tem in prihodnjih mesecih še dodatno okrepili.  

STAREJŠI PEŠCI ŠE POSEBEJ OGROŽENI – UPORABA ODSEVNIH TELES NUJNO POTREBNA

Med smrtnimi žrtvami pešcev nadpovprečno izstopajo starejši udeleženci. V letu 2015 namreč beležimo kar 10 smrtnih žrtev s starostjo nad 64 let in letos že 8 mrtvih. Za večjo vidnost in varnost pešcev je torej potrebno opozoriti na nujno uporabo odsevnih teles in svetlejših oblačil ter uporabo prometnih površin, ki so namenjene za hojo pešcev. Na področju osveščanja pešcev agencija odlično sodeluje z lokalnimi sveti za preventivo, nevladnimi organizacijami in verskimi skupnostmi.

Skladno s cilji nacionalnega programa in obdobnega načrta za leti 2015 in 2016 so v agenciji okrepili tako preventivne aktivnosti kot tudi uvedli dodatne ukrepe za umirjanje prometa, istočasno pa z ostalimi deležniki zagotavljajo pešcem prijaznejšo infrastrukturo (hodniki za pešce, urejeni prehodi in avtobusna postajališča) z namenom krepitve večje varnosti pešcev.

V ČASU AKCIJE BO OKREPLJEN NADZOR POLICIJE

Poleg preventivno-vzgojnih akcij bo potekal tudi okrepljen nadzor s strani Policije in mestnih oz. občinskih redarstev, ki bodo spremljali pravilno ravnanje voznikov kot tudi pešcev v cestnem prometu.

Sprejet program aktivnosti nacionalne akcije, ki opredeljuje številne ukrepe pristojnih državnih institucij in terenske preventivne akcije v lokalnih skupnostih ter na več kot 230-tih osnovnih šolah, AVP izvaja dosledno in aktivno, ob tem pa  za večjo varnost pešcev spodbuja in sofinancira tudi projekte nevladnih organizacij ter sistemsko usposablja predstavnike pristojnih institucij s področja šolskih poti in varnosti pešcev.

Oglejte si tudi