Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Obnova Mrakove domačije

Bled - Občina Bled je skladno z usmeritvam občinskega sveta že v letu 2012 pristopila k odkupu deležev Mrakove domačije na Rečici. Lastnikov na podlagi različnih postopkov dedovanj je bilo skoraj 60 in po dveh letih bo občina sedaj 100-odstotna lastnica domačije s pripadajočim gospodarskim poslopjem ter dvoriščem. Že pred leti je bila Mrakova domačija razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena in predstavlja redek primer razmeroma ohranjene stavbne dediščine blejskega podeželja.

 

Vizija občine je konzervatorska prenova objektov in ureditev tematskega muzeja, ki bo obogatil kulturno-zgodovinsko in turistično ponudbo Bleda. Podoben projekt je v preteklih treh letih občina pripravljala tudi za Sodarjevo domačijo v Bodeščah, kjer je nastal koncept sodobnega centra interpretacije blejskega podeželja, ki pa bo dosledno prikazoval življenje in delo v Blejskem kotu ter širše na Gorenjskem v obdobju pred terezijanskimi reformami.

 

V obeh primerih se je občina naslonila na sodelovanje domačih društev kot sta v prvi vrsti Muzejsko društvo Bled in KUD Bled, na drugi strani pa tudi na strokovno pomoč kranjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine in Gorenjskega muzeja. Priprava tovrstne projektne dokumentacije lahko traja daljši čas, zato so se na občini odločili, da v tem trenutku najprej obnovijo ostrešje in namestijo novo kritino na gospodarsko poslopje, ki je že dlje časa predstavljal nevarno gradnjo tik ob Kolodvorski cesti, so sporočili z Občine Bled.

Oglejte si tudi