Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Sežiganje odpadkov v naravnem okolju

V Sloveniji imamo letno več kot 5.000 vrst požarov. Vzroki požarov so raznoliki, vendar  statistika pove, da prednjačijo požari v bivalnih prostorih, dimniški požari, požari v naravi zaradi uporabe odprtega ognja in igre otrok. Ker so ti požari iz leta v leto v porastu, smo se na GZ Bled-Bohinj odločili, da vas na posamezne nevarnosti, ki so lahko vzrok nastanka požarov, v več prispevkih opozorimo.

Pred nami je pomlad in spomladansko čiščenje okolice hiš in vrtov. Ob tem nastane veliko odpadkov listja, suhih vej, trave ter ostalega vejevja, ki nastanejo pri obrezovanju drevja, grmovja in živih mej. Letošnji žled nam je povzročil lomljenje dreves in grmovja, s tem pa tudi večjo količino lesnih odpadkov, ki jih moramo odstraniti. Marsikdo problem rešuje s tem, da odpadke sežiga, kar pa je slaba rešitev, ker z nepravilnim sežiganjem lahko povzroči tudi širitev požara v naravno okolje ali na objekte. Sežiganje odpadkov je v strnjenih naseljih prepovedano in tudi kaznivo. Take vrste odpadki se lahko sežiga le izven naselja z zadostno oddaljenostjo od objektov, gozdnih robov in cest. Pred pričetkom sežiganja je potrebno to sporočiti na št. 112 ali obvestiti najbližje PGD. S tem pa se bomo izognili nepotrebnemu alarmiranju gasilskih enot. V kolikor je količina lesnih odpadkov večja, lahko lastniki zaprosijo za nadzor najbližje PGD, da so pri kurjenju prisotni gasilci in takoj ukrepajo, če ogenj uide izpod nadzora. Sežiganje odpadkov, kjer je to dovoljeno, naj se opravi postopoma, z manjšo količino gorljivih snovi, da jo lahko sami pogasimo.Sežiganje odpadkov ali kakršno koli drugo kurjenje ognja v naravi v vetrovnem vremenu.ali ob razglasitvi splošne požarne nevarnosti je prepovedano in kaznivo.

Zato vam priporočamo, da manjše biološke odpadke kompostirate ali odpeljete na zbirno mesto. Vejevje in dele dreves ne vozite v naravno okolje, ampak jih odpeljite na zbirno mesto podjetja Infrastruktura Bled. Določene količine vam odpeljejo brezplačno, za odvoz večjih količin, ki presegajo brezplačni prevoz, pa se dogovorite ob naročilu odvoza.

 

Ohranimo našo naravo, ne vozimo vejevja v naravo, ne povečujmo požarne nevarnosti zaradi svoje nevednosti, zato izkoristimo možnost odvoza zelenih odpadkov s pomočjo komunalnih podjetij ali posameznikov, ki iz tega odpadka izdelujejo (sekance) bio maso. S tem se bomo izognili nevšečnostim, ki jih lahko povzroči kurjenje te vrste odpadkov, pa tudi sosedje nam bodo hvaležni, saj jih ne bomo obremenjevali z neprijetnih dimom in vonjavami, ki nastajajo pri gorenju.

                                                               

                                                                 Gasilska zveza Bled Bohinj

Oglejte si tudi