Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

AKCIJA KASTRACIJE IN STERILIZACIJE PROSTOŽIVEČIH MAČK

Bled - Občina Bled bo v sodelovanju z Zavetiščem za živali Perun v dneh od 2.  do vključno 6. junija izvedla odlov in kastracijo oziroma sterilizacijo prostoživečih mačk. Akcija bo potekala na celotnem območju občine Bled.

Prostoživeče mačke so potomke udomačenih mačk, ki nimajo lastnika in živijo prosto v okolici. Njihov obstoj je posledica neodgovornega ravnanja ljudi, ki so svoje mačke zapustili ali zavrgli. Prostoživeče mačke živijo v bolj ali manj urbanih okoljih, združujejo pa se v kolonijah od pet do dvajset mačk, če je okolica do njih prijazna, pa tudi do trideset.

 

Sterilizacija in kastracija mačk je bistvenega pomena za omejevanje nekontroliranega razmnoževanja in rojevanja novih mladičev. S sterilizacijo in kastracijo brezdomnih in potepuških mačk se preprečujejo izbruhi različnih nalezljivih bolezni, ki so lahko škodljive tako živalim kot tudi človeku. Sterilizacija in kastracija dolgoročno izboljšata zdravje in kakovost življenja živali. Zmanjša se možnost pojava nekaterih oblik raka, agresivnega vedenja pri samcih, poveča se naklonjenost in zvestoba do doma in skrbnikov ter zmanjša pogostost potepanj oziroma uhajanj od doma.

 

V primeru, da občani Bleda opazijo prostoživeče mačke, lahko pred začetkom akcije in med samo akcijo pokličejo Branka Pirca iz Zavetišča za živali Perun na telefonsko številko 041/666-187, ki skladno s predpisi izvaja pomoč in oskrbo zapuščenih živali.

V času občinske akcije bodo v okolje vrnjene le zdrave in sterilizirane oziroma kastrirane živali, ki se jih prepozna po manjkajoči konici ušesa.

 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Občin Bled, Bohinj in Železniki

Oglejte si tudi