Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

Nujnost izgradnje obvoznic so Blejci predstavili odgovornim v Ljubljani

Bled - Na torkovem obisku predstavnikov Občine Bled in radovljiške poslanke SMC Irene Kotnik pri ministru za infrastrukturo dr. Petru Gašperšiču je občinska stran ponovno izpostavila nujnost čimprejšnje izgradnje blejskih obvoznic. Ministra so seznanili z dosedanjimi aktivnostmi, med katerimi sta sprejeta oba občinska podrobna prostorska načrta, za južno obvoznico je izdelana investicijska in projektna dokumentacija, za severno pa je do letošnjega aprila v pripravi izvedbeni načrt za prvo fazo. Glavna problematika v tem trenutku je odkup zemljišč, za kar bi morali za obe obvoznici zagotoviti približno 2,5 milijona evrov, za približno pol milijona pa je bilo odkupov že izvedenih v glavnem s strani občine.

 

Minister s sodelavci je ponovno izpostavil pomanjkanje denarja tako za redno vzdrževanje prometne infrastrukture kot za začete investicije na različnih cestnih odsekih v državi, kjer so gradnje ustavljene. Zato v tem trenutku ne vidijo nobene možnosti za pričetek novih projektov kot sta pripravljena na Bledu. Velike upe polagajo v zagotovitev sistemskih virov financiranja s pomočjo t. i. bencinskega oziroma cestnega evra. Pri tem imajo močno podporo občin, tudi blejske. Zato je prevladalo strinjanje, da je projektno dokumentacijo vseeno smiselno pripraviti do konca, v okviru razpoložljivih občinskih sredstev pa izvajati tudi nakupe zemljišč in druge pripravljalne aktivnosti.

 

Podpisan protokol zavezuje občino k sofinanciranju 8,6 % vrednosti južne razbremenilne ceste, medtem ko je bil sklep sestanka, da se podoben dogovor sklene tudi za severno. V tem primeru bo delež občine bistveno višji, saj obsega gradnjo večjega obsega občinske infrastrukture kot so pločniki, kolesarske poti, avtobusna postajališča, prehodi za pešce in cestna razsvetljava. Predvidoma bo vključeval tudi rekonstrukcijo obstoječe občinske Seliške ceste, ki predstavlja prvo fazo celotnega projekta. V tem primeru bo ob sprejemu soglasja občinskega sveta za zadolžitev v višini enega milijona evrov, občina sama lahko pričela z gradnjo letos junija. Celoten delež občine na obeh obvoznicah bo sicer okvirno štiri milijone evrov.

 

Poslanka Irena Kotnik se je zavezala, da bo predlog za takojšnjo gradnjo obvoznic predstavila kolegom v Državnem zboru in drugim ministrom v vladi. Pomembno dejstvo je namreč tudi to, da bo gradnja obeh blejskih obvoznic omogočila ugodnejše gospodarske in razvojne okoliščine tako na Bledu kot v Bohinju, Gorjah in na Pokljuki. Na celotnem območju je na primer predvidena gradnja dveh gozdno-lesnih centrov, še naprej se razvijajo tudi turistični potenciali. Prometne povezave so tako nujna podporna infrastruktura projektom krepitve gospodarskih potencialov regije, so sporočili z Občine Bled.

 

 

Oglejte si tudi