Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

NAGRADNA IGRA IN AVGUSTOVSKI NAGRAJENCI

Javno podjetje Infrastruktura še vedno organizira akcijo Odpadek meseca.  Žirija je 3. avgusta 2015 med kuponi za julij izžrebala naslednje številke računov:

 

467409, 467413, 467417, 467420, 467421

 

 

Vse dobitnike kuponov, prejetih v juliju 2015, prosimo, da preverite njihove številke. Morda ste prav vi med srečnimi nagrajenci! Nagrade lahko prevzamete na Rečiški 2 na Bledu, in sicer najpozneje do 31. 10. 2015, zato pohitite. Če se v tem času ne boste zglasili v prostorih Infrastrukture d.o.o. in se izkazali z drugim delom kupona, do nagrade ne boste upravičeni. Več o sami igri in nagradah si lahko preberete na spletni strani www.ibled.si.

 

ODPADEK MESECA SEPTEMBRA: SIJALKE IN HLADILNO-ZMRZOVALNE NAPRAVE

 

SIJALKE

 

Večina si ne predstavlja življenja brez luči. Prva žarnica je bila izmuljena leta 1879 in le nekaj let pozneje je zasvetila tudi v Sloveniji. Klasične žarnice v zadnjih letih vse bolj zamenjujejo varčne sijalke, ki za oddajanje svetlobe ne uporabljajo žarilne nitke, temveč ultravijolično svetlobo in paro živega srebra. Notranjo stran imajo premazano s fosforjem, ki reagira, ko pride v stik z ultravijolično svetlobo in jo pretvori v vidno svetlobo. Ob priključitvi sijalke se upari majhna količina živega srebra. Ta plin tako prevaja električni tok, sijalka pa začne žareti in proizvajati svetlobo.

 

Varčne sijalke je mogoče reciklirati v 95 %. Proces poteka popolnima samodejno, v povsem zaprtem prostoru in pod nižjim tlakom, kot je v okolici, da preprečimo uhajanje nevarnih snovi v okolje. Žarnice najprej razbijejo in zdrobijo ter ločijo posamezne snovi med seboj. Več kot 90 % žarnice sestavlja steklo, poleg tega pa še fosforjev prah, živo srebro, aluminij in železo. Slednja se kot sekundarni surovini za vnovično uporabo dodaja primarnim surovinam. Živo srebro izločijo s pomočjo suhe destilacije in ga predelajo v znova uporabno živo srebro.

 

Ob širjenju mest in oddaljitvi človeka od narave se je ustalila navada, da so mesta vedno razsvetljena. Svetloba prinaša občutek varnosti, a zaradi prevelike uporabe tudi svetlobno onesnaževanje.

 

Svetlobno onesnaženje okolja je emisija svetlobe iz virov svetlobe, ki poveča naravno osvetljenost okolja in povzroča za človekov vid motečo osvetljenost in občutek bleščanja, zaradi sevanja proti nebu pa moti tudi življenje ali selitev ptic, netopirjev, žuželk in drugih živali, ogroža naravno ravnotežje na varovanih območjih, moti profesionalno ali amatersko astronomsko opazovanje in s sevanjem proti nebu po nepotrebnem porablja električno energijo. Zato premislite, ali luči pri vas doma gorijo s pravim razlogom.

 

HLADILNO-ZAMRZOVALNE NAPRAVE

 

Stari hladilniki so veliko manj energijsko učinkoviti in 25 let star hladilnik za delovanje lahko porablja več kot 3-krat več elektrike kot nov, zato jih je v zadnjih letih zamenjalo veliko število gospodinjstev. A take naprave nikakor ne smejo končati na divjih odlagališčih.

 

Tovrstna bela tehnika je izjemno nevarna okolju, saj ji zmožnost hlajenja dajejo klorofluoroogljiki. Te kemične spojine povzročajo v stiku z zrakom razgradnjo ozona in s tem večanje ozonskih lukenj. Zato je v prvi fazi recikliranja treba ustrezno odstraniti in uničiti škodljive pline, zamrzovalne tekočine in olja, šele nato sledi razgradnja naprave oz. odstranjevanje posamičnih delov, kot so vtičnice, kondenzator, kabli, okovje in drugi plastični elementi. Posamične dele nato reciklirajo in znova uporabijo, spet druge pa uporabijo kot gorivo.

 

Hladilno-zamrzovale naprave vsebujejo klorofluoroogljike, ki v stiku z zrakom povzročajo razgradnjo ozona in s tem večanje ozonskih lukenj.

 

Vabljeni torej, da se čim večkrat oglasite v zbirnem centru in sijalke ter hladilno-zamrzovale naprave odložite na za to pripravljeno mesto, vse druge odpadke pa skupaj s pomočjo zaposlenega prav tako razporedite v ustrezne zabojnike.

 

Vsako dejanje in vsak odpadek štejeta …

Infrastruktura Bled

Oglejte si tudi