Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Mednarodni dan brez plastičnih vrečk

Bled - Ob 3. juliju, mednarodnem dnevu brez plastičnih vrečk,  želijo v javnem podjetju Infrastruktura Bled spodbuditi uporabo vrečk za večkratno uporabo. Jutri, v  petek, bo zato potekala posebna akcija. Občani in občanke, ki bodo prinesli deset plastičnih vreč, bodo dobili bombažno vrečko s potiskom. Akcije bodo v petek potekale na različnih mestih v občinah Bled in Gorje. na Vaškem trgu v Zgornjih Gorjah bo akcija od 9h do 10h, pred trgovino v Zasipu od 10h15 do 11h15, pred Zadružnim domom v Ribnem od 11h30 do 12h30, pred trgovino na Bohinjski Beli od 12h45 do 13h14 in v zbirnem centru Infrastrukture na Bledu ves dan, od 7h do 19h.

V okviru iniciative Svet brez vrečk, ki si prizadeva za drastično zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk za enkratno uporabo, je 3. julij svetovni dan brez vrečk. V ta namen so aprila letos evropski poslanci glasovali za zakonodajo, ki zahteva 80-odstotno zmanjšanje uporabe najbolj razširjenih tankih plastičnih vrečk do leta 2019. Plastične vrečke za razgradnjo potrebujejo več kot 100 let, najbolj nevarne pa so v morju, kjer zaradi svoje podobnosti meduzam neposredno ogrožajo morske živali, ki jih zaradi tega zamenjujejo za hrano. Ko plastika pride v prehransko verigo živali, se pojavi tudi v naši – kar gre v morje, preide tudi v živali in na koncu na naše krožnike.

 

A plastične vrečke nas ne ogrožajo le v morju, pač pa tudi na kopnem. Med počasnim razkrajanjem, pri čemer nastajajo vedno manjši delci, ki vsebujejo strupene kemikalije, te pronicajo v zemljo in onesnažujejo našo pitno vodo ter rodovitno zemljo.

 Po podatkih ameriške agencije za varstvo okolja vsako leto odvržemo med 500 in 1000 milijard plastičnih vrečk.

Oglejte si tudi