Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Medalja za zasluge Suniti Williams

Ljubljana - Danes, 16. maja 2013, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na podlagi 107. člena ustave in 10. člena Zakona o odlikovanjih podpisal ukaz o podelitvi odlikovanja Republike Slovenije. Medaljo za zasluge  prejme Sunita Williams.

Predsednik Republike Slovenije utemeljuje podelitev odlikovanja zaradi prispevka k uveljavljanju naravoslovnih in tehničnih znanosti in predvsem njihovi promociji med mlajšimi rodovi Slovencev. Sunita Williams se zaradi svojih dosežkov uvršča med najvidnejše vesoljce, ki so v imenu ZDA, pa tudi celotnega človeštva opravili pomembna poslanstva na Mednarodni vesoljski postaji. Sunita Williams je kot članica odprave med decembrom 2006 in junijem 2007 preživela v vesolju kar 195 dni ter tako tudi postavila rekord v skupnem času bivanja astronavtk v vesolju zunaj vesoljske postaje. Sunita Williams je ponosna tudi na svoje slovenske korenine, kar je med drugim javno izrazila tudi s podaritvijo predmetov iz svojega raziskovanja vesolja za posebno spominsko sobo v kraju Leše v občini Tržič, kjer so ustanovili zavod Slovenski astronavt.  S svojim čutom pripadnosti slovenstvu je Sunita Williams hkrati tudi ena zelo uglednih promotork slovenstva, njegove ustvarjalnosti, znanstvenih dosežkov, samozavesti in iskanja poti za nove priložnosti.

Predsednik Republike bo odlikovanje Suniti Williams podelil v ponedeljek, 20. maja 2013, ob 10.00 uri, v Veliki dvorani Predsedniške palače. Ob tej priložnosti bo Sunita Williams imela tudi predavanje, so sporočili iz Urada predsednika Republike. 

Oglejte si tudi