Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
9°C
5°C
Oceni objavo

40 let Krajevne skupnosti Zasip

Zasip - Krajevna skupnost Zasip letos praznuje 40 let delovanja. Ob letošnji obletnici bodo zato prireditve in dogodki še bolj pestri in zanimivi, še posebej, ker je blejska občina uspela urediti dolgoletno rano krajevne skupnosti - komunalno infrastrukturo v naselju Rebr. Za ta dosežek bodo Zasipljani občini s hvaležnostjo podelili priznanje Krajevne skupnpsti, ki ga bodo letos prejela tudi vsa društva v kraju.

 

PROGRAM PRIREDITEV OB PRAZNIKU

petek, 2. avgust:

  • ob 17. uri: Slavnostna otvoritev Rebra, nastopajo Godba Gorje, Prgarke in KUD Zasip
  • ob 19. uri: Dom krajanov, slavnostna seja ob 40 - letnici KS Zasip, podelitev priznanj KS in priznanj TD
  • ob 20. uri: Dom krajanov, otvoritev razstav vezenih prtov in Zasip v sliki

 

Razstavo vezenja so pripravile Katarine,  vezilje in umetnice v ročnih delih, ki že vrsto let ustvarjajo v Zasipu. Letos se lahko pohvalijo, da so skupaj s kolegicami iz Gorij in Mlinega razstavljale kar na treh prizoriščih hkrati - v Zasipu, Gorjanskem domu in na Mlinem. Največ izdelkov je nastalo v tehniki rešelje. To je prijetna tehnika, ki pa zahteva več pazljivosti in natančnosti, na koncu pa je ves trud poplačan z zares lepim izdelkom. Na razstavah v vseh treh krajih so prikazale  klekljarske izdelke, narejene na različne načine. Obiskovalci so jih lahko občudovali v zavesah, ulite v uri in krožniku, slikah in prtiču. 

 

Razstava Zasip v sliki je delo slikarja in grafika Cirila Kraigherja. Kot je zapisal likovni kritik ddr. Damir Globočnik, so zlasti poznane avtorjeve upodobitve gorenjskih mlinov, žag in drugih arhitektonskih spomenikov pol preteklih časov. Ciril Kraigher ima odlično risarsko tehniko, ki jo je bogatil pri prof. Antonu Žnidaršiču, s svojim delom pa je zabeležil oziroma ohranil spomin na marsikatero stavbo ali vaški ambient, z odločitvijo za likovno interpretacijo, ki je temeljila predvsem na črni liniji, pa nas je opozarjal na neizbežno usodo upodobljenega motiva sveta.

Tokratna razstava je v celoti posvečena Zasipu, na ogled bodo avtorjeva dela, marsikatera od njih so v zasebni lasti, ki so nastala iz ljubezni in spoštovanja do domačega kraja. 

 

nedelja, 4. avgust:

  • ob 8.uri: pohod skozi sotesko Vintgar, zbor pri Domu krajanov, organizira Zveza borcev Zasip
  • ob 11. uri: piknik na Homu, organizira PGD Zasip

 

nedelja, 11. avgust:

  • ob 7. uri: pohod v Zgornjo krmo, organizira Agrarna skupnost Zasip
  • ob 13. uri: piknik v Krmi

 

Oglejte si tudi