Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Vezenine Bled - 90 let

Na povabilo Gorenjskega muzeja smo se 4. septembra v Mestni hiši v Kranju udeležili odprtja razstave Strojno izdelovanje čipk in vezenin iz zbirke novejše zgodovine Gorenjskega muzeja, ki sovpada z 90. obletnico obstoja Tovarne čipk, vezenin in konfekcije Bled, skrajšano Vezenine Bled. Razstava je opomnik drugače mislečim, zatonu in izbrisu tovarne. Dogodka smo se poleg predstavnic Vezenin udeležili tudi župan Bleda Janez Fajfar in nekdanja direktorja Vilijem Tomat in Franc Sirc.

 

Direktorica muzeja, mag. Marjana Žibert je povedala, komu je razstava namenjena. Ker gre za posebno zvrst tekstilne dejavnosti, ki ima zasnove v tradicionalni ročni izdelavi čipk in vezenin, je razstava namenjena vsem ustvarjalcem, ki so sodelovali pri nastanku in razvoju tovarne. Vsem tem gre še posebna zahvala.

 

Direktorica je še posebej poudarila veliko prizadevnost, strokovnost, kvaliteto in zahtevnost snovanja ter lično izpeljavo razstave z vsemi tiskovnimi vložki, kar je bilo še posebej zahtevno za sestavo kataloga, posvečenega razstavi kot celoti. Avtorica razstave in kataloga je mag. Monika Rogelj. V katalogu je zbrano do sedaj največ gradiva, vsa zahvala avtorici in njeni skupini za pomemben dosežek pri ohranjanju naše kulturne dediščine.

 

Čipkarstvo in vezilstvo z obilico vloženega strokovnega znanja vseh generacij je atraktivna dejavnost ob njihovem neprestanem zbiranju in zasledovanju razvojnih tendenc ter rabi le-teh pri delu. V vsakem primeru je to najvišja dodana vrednost v sklopu dejavnosti, ki je bila tudi sad velike mere entuziazma vodstvenih struktur v razvoju tovarne. Po osamosvojitvi Slovenije žal takega razmišljanja ni bilo več. Sledil je zaton podjetja, s tem je občina Bled izgubila dejavnost, ki je dopolnjevala blejski turizem in njegovo promocijo. Ne nazadnje je tovarna zaposlovala več sto občank in občanov, izdelki pa so pritegnili veliko obiskov domačih in tujih državnikov.

 

Žal organizatorjem razstave ni uspelo pridobiti in razstaviti nagrad in priznanj v obliki kipcev, skulptur, medalj in diplom. Upamo, da bo to v doglednem času najdeno in bo dopolnilo eno od prihodnjih razstav.

Župan Bleda Janez Fajfar je v nagovoru lepo zaokrožil razvoj in pomen Vezenin za blejsko občino. Omenjeno je bilo, da se bo razstava selila iz Kranja na Bled - zibelko njenega nastanka.

Franc Sirc

 

Oglejte si tudi