Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
6°C
SOB.
22°C
5°C
Oceni objavo

V Zavodu za kulturo Bled so zabeležili 250.000 obisk Blejskega gradu

Bled  – Na Blejskem gradu so v soboto  prijetno presenetili mlad par iz okolice Benetk, saj so ob njunem obisku zabeležili letošnji 250.000 obisk. Gulietta Cester in Christian Monego sta v Sloveniji že dopustovala, Bled in Blejski grad pa sta obiskala prvič.

 

Italijanski par sta ob vhodu v grad v pravem zimskem metežu sprejela direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik in blejski župan Janez Fajfar. V spremstvu grofa in grofice ter njunega spremstva sta nato Gulietta in Christian obiskala grajsko tiskarno, vinsko klet in kovačnico, v spomin prejela posebno spominsko listino, obisk gradu pa skupaj z gostitelji zaključila na kosilu v grajski restavraciji. ”To je bila čudovita, povsem nepričakovana izkušnja. Lepšega zaključka najinega raziskovanja Bleda si ne bi mogla želeti. Zelo sva uživala, vaš grad ponuja veliko zanimivega, zato se bova z veseljem vrnila tudi v katerem drugem letnem času,” je svoje vtise ob koncu strnila Gulietta.  

 

Blejski grad še vedno obiskujejo turisti z vsega sveta, največ pa je po besedah direktorja Zavoda za kulturo Matjaža Završnika še vedno Slovencev. Letošnji obisk je rekorden, med tujimi obiskovalci pa je največ Angležev, Japoncev, Italjanov, Izraelcev in Nemcev. K rekordnemu obisku v letošnjem letu je zagotovo pripomogel tudi bogat vsebinski program, saj se je na gradu preko celega leta zvrstilo več kot 50 kulturnih in izobraževalnih dogodkov. V Zavodu za kulturo Bled so veliko truda vložili v program, s katerim želijo pritegniti tako lokalno javnost kot turiste. ”Z letošnjim letom smo zadovoljni, saj nam je uspelo grad, kar nam priznavajo tudi obiskovalci, obogatiti s številnimi in raznolikimi prireditvami. Festival Bled, prvi del Okarina etno festivala, koncerti, dogodki, večeri Muzejskega društva Bled in še bi lahko našteval – vse to Blejski grad predstavlja kot vse bogatejše kulturno središče,” je poudaril Matjaž Završnik.

 

V prihodnjem letu nameravajo v Zavodu za kulturo Bled nadaljevati z investicijami. Pri tem, za obnovo dveh še neizkoriščenih podstrešnih prostorov Blejskega gradu, ob predhodni pridobitvi vseh potrebnih soglasij, računajo tudi na sredstva iz norveških skladov. Če na razpisu ne bodo uspešni, pa nameravojo del prenove financirati iz lastnih sredstev. Tik pred začetkom obnove je tudi Festivalna dvorana, ki jo nameravajo odeti v leseni ovoj, barvno obnoviti fasado in tako poskrbeti za osvežitev njene podobe.

 

 

Oglejte si tudi