Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
1°C
NED.
12°C
-2°C
Oceni objavo

V spomin Klemenu Štolcarju

Blejskega rojaka, misijonarja Klemena Štolcarja se bomo spomnili v četrtek, 19. februarja 2015, ob 19. uri v Knjižnici Blaža Kumerdeja na Bledu.

 Misijonar in duhovnik ljubljanske nadškofije Uroš Klemen Štolcar se je rodil 14. 3. 1949 očetu Božidarju in materi Ljudmili (roj. Alič). S starejšim bratom Nikolajem in sestro Marjanko je odraščal na Bledu. Po odsluženi vojaščini se je vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. V mašnika je bil posvečen 29. 6. 1976.  Po končanem študiju leta 1977 je postal prefekt Malega semenišča v Ljubljani. Leta 1979 je odšel v misijone na Madagaskar, kjer je delal 33 let.

Na Madagaskarju je 12 let deloval na misijonu Ranomena. Svoje misijonsko delo je 6 let nadaljeval v Farafangani, kjer je bil odgovoren za malo semenišče. Za tem je bil 8 let župnik na misijonu Vangaindrano, kjer so se večkrat srečevali slovenski misijonarji, ko so prihajali iz svojih misijonov. Svoja zadnja leta v misijonih pa je postal župnik v katedrali v Farafangani in škofov vikar.
Povezoval je delo slovenskih misijonarjev v škofiji Farafangana na jugu Madagaskarja. Pomagal je misijonarjem v oddaljenih misijonskih postajah, ki so oddaljene tudi do 200 km. Misijonsko središče Slovenija je sproti obveščal o dogajanju v misijonih in usklajeval pomoč, ki jo je Misijonsko središče pošiljalo na jug Madagaskarja.

Zaradi bolezni se je aprila 2013 vrnil v Slovenijo.Težave so mu skušali olajšati sestra, svak in nečaka. Ker je bolezen napredovala, je bil marca 2014 sprejet v Zavod sv. Martina v Bohinju. Vdano je sprejemal svoje trpljenje. Umrl je 10. januarja 2015 v Zavodu sv. Martina. Pokopan je na blejskem pokopališču.

Klemen Štolcar je z vero, umirjenostjo, modrostjo in veseljem opravljal svoje veliko delo v misijonih in vdano prenašal svojo bolezen.

Blejskega rojaka se bomo spomnili v četrtek, 19. februarja 2015 ob 19. uri v Knjižnici Blaža Kumerdeja na Bledu. Njegovo življenje in delo na Madagaskarju bo predstavil Klemenov nečak Marko Petrovič.

 

 

 

 

Povezave

www.missio.si

Oglejte si tudi