Logo MojaObčina.si
DANES
6°C
4°C
JUTRI
8°C
4°C
Oceni objavo

Urbana tradicionalna glasba Balkana za zaključek festivala

Bled - Drevi ob 20h30 se bo v Zdraviliškem parku končal letošnji festival etno glasbe, Okarina 2013.

 

Vanja Muhović, ki bo s svojim nastopom zaključil odlično obiskan že 23. Okarina etno festival, bo predstavil ne samo urbano tradicionalno glasbo Bosne in Hercegovine, ampak tudi tradicionalno glasbo vseh delov Balkana, s posebnim poudarkom na sevdalinkah.

Po krajšem odmoru tekom študija in etnomuzikološkega raziskovanja, je Vanja Muhović skupaj s kolegi z glasbene akademije začel ustvarjati ambiciozen umetniški načrt. Na bosanski glasbeni sceni je debitiral leta 2009 s singloma Zaplakala Šećer Đula in Razbolje se sultan Sulejmane, ki ju je posnel s skupino »Divanhana«.

Večino pesmi, ki jih Vanja interpretira, ljubitelji tradicionalne glasbe dobro poznajo. Izvaja jih v novih aranžmajih, v katerih je opaziti močan vpliv popularne, jazz in klasične glasbe 20. stoletja.

Debitantski album "Dert" je rezultat etnomuzikoloških raziskovanj. Nekatere od pesmi na albumu pred tem niso bile še nikoli posnete ali pa so bile zabeležene le v okviru folklorističnih raziskovanj. Na ta način je omogočil, da so nekatere pesmi, ki jih je posnel ne samo postale poznane, ampak da so bile ohranjene kot pomemben tradicionalni in folklorni zaklad BiH in Balkana.

Vanja Muhovič sevdalinke prav tako izvaja ob spremljavi saza, tradicionalnega instrumenta BiH, ki je že stoletja neločljiv del gradske tradiconalne glasbene prakse. Vanja je sodeloval z mnogimi glasbeniki s področja klasične, jazz in world glasbe z Balkana in Evrope kot so npr. jazz orkester Jazzwerkstatt Graz, pevka tradicionalnih pesmi Nataša Mirković in harmonikašica Merima Ključo.

Oglejte si tudi