Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Pred 49. srečanjem PEN

Prijazno pismo Blejčankam in Blejčanom

 

Na Bledu bo letos med 10. in 13. majem potekalo že 49. Mednarodno srečanje Slovenskega PEN centra. Prišlo bo trideset gostov iz petnajstih držav.

Blejčanke in Blejčani se morda ne zavedate, da so prireditve odprte, vsi se jih lahko udeležite. Okrogle mize bojo potekale v Hotelu Park, poskrbeli pa smo tudi za dogodke na blejskem gradu in v Kamni Gorici, Vrbi, Kranju in Škofji Loki. V teh krajih bomo v okviru blejskega festivala Obrazi miru v četrtek, 11. maja zvečer priredili tradicionalne literarne večere z gosti iz tujine.

 

Slovenski PEN center je bil lani star devetdeset let, je četrti najstarejši PEN center na svetu. Drugo leto bomo praznovali petdeseto obletnico blejskih srečanj.

Od samega začetka je PEN, ki ima sedež v Londonu, posvečen pisateljem, pesnikom in esejistom, ki jim je bila zaradi pisanja odvzeta pravica do izražanja. Mnogi so bili zaprti, mnogi so še danes v zaporih. V nekaterih državah spet množično zapirajo intelektualce. Svet še zdaleč ni miroljuben. PEN žal še ni postal odvečna organizacija. PEN še ne trohni.

PEN je ustanovila peščica intelektualcev, ki so si prizadevali za pravico do govora kot temeljno pravico, ki jo človek lahko pokloni sočloveku.

 

Na programu letošnjega srečanja so tri okrogle mize s tremi zanimivimi temami. Prva okrogla miza se bo dogajala sredo, 10. maja po 14. uri v Hotelu Park v okviru mednarodnega srečanja ženskega odbora PEN centra.  Je sovražni govor vojna napoved? Žaljive besede, sovražni govor in pozivi k napadom lahko spodbudijo konflikte in spore bodisi med posamezniki bodisi med voditelji narodov. Besedna vojna, ki jo podžigajo polresnične popularne strasti, lahko sproži oborožen spopad in vojno. Ali množični mediji prispevajo k zastrupljanju globalne atmosfere z razširjanjem besa kot nekakšne senzacije? Lahko rumeni tisk sproži novo vojno?

 

Drugi dve okrogli mizi, Pokrajine kaosa in Vojna in mir,  se bosta odvijali v četrtek, tudi v Hotelu Park, od jutra do večera. Po padcu Berlinskega zidu in odpiranju Kitajske se je zdelo,  da se nad grozotami nasilja, avtoritarizmi in prastarimi socialnimi in družbenimi neravnovesji, ki so 'temna snov' zgodovine, prebuja nova doba. Toda četrt stoletja pozneje še vedno lebdimo nad prepadom in se sprašujemo, v kolikšni meri se zdijo obeti te dobe res novi in za koliko smo se oddaljili od nasprotij 20. stoletja. Mineva sto petdeset let, kar je Lev Nikolajevič Tolstoj v reviji 'Ruski vestnik' objavil prva nadaljevanja romana Vojna in mir. V romanu je oboje prikazano v prepletu, ki v seštevku volje vseh sodelujočih poganja napredovanje velikih narodov človeštva. Od kod naj pisatelj črpa moč, da se upre navideznemu junaštva nasilja in ga nadomesti s sočutjem? Kako naj ustavi vojno ter vzpostavi mir?

 

Skratka, Blejčanke in Blejčani, pridružite se nam, spregovorite z našimi zanimivimi gosti, navežite stike, spoprijateljite se, preprosto pridite!

 

Ifigenija Simonović

predsednica Slovenskega PEN centra

Oglejte si tudi